Loading...

De blauwe bosbes

Een van de leukste wildpluk uitjes is voor mij het plukken van de blauwe bosbes (vaccinium myrtillus). Ik hou elk jaar goed in de gaten wanneer de eerste bessen aan deze dwergstruiken rijp worden. Halverwege juni ga ik met een emmertje het bos in en ik beleef urenlang veel plezier aan het plukken van deze heerlijke vruchtjes.

Plukken van bessen is echt zo’n activiteit waar je nooit genoeg van krijgt. Je kunt je familie/kinderen ook meenemen voor het plukken. Hiermee leer je ze dat eten ook te vinden is in de natuur en niet alles uit de winkel komt. Direct eten uit de natuur met een diep gevoel van dankbaarheid is voor mij de mooiste manier van eten. Bovendien geeft het mij veel voldoening om je eigen maaltijd bij elkaar te sprokkelen in de natuur.

Wildplukken voelt voor mij altijd goed, de frisse geur van het bos, het gezang van vogels, de zon op mijn gezicht en natuurlijk lekker snoepen van deze overvloed aan bessen. Door mijn dagelijkse wandelingen in het bos kwam ik erachter dat het bos bij mij om de hoek vol staat met bosbessenstruiken. Wat een heerlijke ontdekking! Moeder natuur verschaft ons altijd veel cadeaus. Het regelmatig verbinden met de natuur brengt ons veel van zulke waardevolle momenten.

De bosbessenoogst gebruik ik vervolgens voor het maken van een heerlijke bessensmoothie of voor het maken van een berry bowl. Een gedeelte van de oogst verdwijnt echter direct in mijn mond.

Berry bowl recept
In mijn houten kom voeg ik de volgende bessen en bloemen toe afkomstig uit de natuur en uit eigen kruidentuin:

 • Blauwe bessen
 • Aalbessen
 • Zwarte bessen
 • (Bos)aardbeien
 • Krenten van de Amerikaanse krentenboom
 • Goudsbloemen
 • Sint-janskruid
 • Komkommerkruid bloemen
 • Oost-Indische kers.

De hoeveelheid ingrediënten kun je zelf bepalen aan de hand van je eigen behoefte.

Berryblaster recept

Met mijn blender en slowjuicer maak ik de volgende gezonde shake:

 • 500 ml kokoswater
 • 250 gram bosbessen
 • ½ avocado
 • ½ navelsinaasappel
 • sap van een ½ rode biet
 • aardbeien
 • 1 theelepel maca
 • 1 theelepel rauwe cacao
 • 1 theelepel baobab
 • 1 eetlepel biologische honing.

Het beste is om het water te gebruiken van een verse jonge kokosnoot, maar het is ook prima als je biologisch kokoswater koopt in de natuurvoedingswinkel. Of je kunt i.p.v. het kokoswater ook komkommersap gebruiken dat je hebt gemaakt met je sapmachine.

Dit recept is genoeg voor zo’n twee glazen. Een voor jou en een voor je partner!

2016-10-27T16:49:11+00:00

About the Author:

Leave A Comment