Als men een kikker in een pan met heet water stopt, dan springt hij eruit. Maar zet men een pan met koud water en de kikker op het vuur, dan blijft de kikker zitten en door de langzame verandering van temperatuur wordt de kikker langzaam gekookt en sterft. Dit verhaal van de kikker is voor mij een voorbeeld van de huidige ‘krankzinnige staat’ van onze samenleving. Als de leefomgeving, het landschap en de samenleving van mensen geleidelijk een beetje verandert dan valt het simpelweg niet op. De verandering waar ik over spreek is de introductie van het manipulatieve, destructieve systeem, oftewel: “de matrix”.

De laatste tijd hoor ik steeds meer gevaarlijke dingen waar het systeem ons mee opdringt. Zoals bijvoorbeeld het installeren van een 5G netwerk, roundup, genetische modificatie, gedwongen vaccinaties (waardoor duizenden mensen jaarlijks sterven), chemtrails, verwoesting regenwoud etc. Hoeveel gekte laten wij toe voordat wij uit de pan durven te springen?

Er zijn twee keuzes: confronteren of negeren. Ik voel dat veel mensen liever hun kop in het zand steken wat betreft dit soort dingen. Voelt lekker veilig, gewoon net doen alsof er niets aan de hand is. Of ze geloven dat ze als individu te weinig impact hebben. Als we echter de pijnlijke onderwerpen telkens vermijden dat komen we niet verder. We dienen de confrontatie op een liefdevolle, constructieve wijze aan te gaan. Het is tijd voor een antwoord. Het is tijd om onze verantwoordelijkheid te nemen. Het is tijd om in onze kracht te stappen. Het is tijd om massaal te ontwaken als collectief.

Alles wat op een leugen, illusie of verdraaiing van de werkelijkheid is gebaseerd, zal vroeger of later als een kaartenhuis in elkaar storten. Immers als het fundament waarop je iets bouwt niet stabiel is dan zal dit fundament op een gegeven moment gaan rotten en zal deze leugen geopenbaard en geheeld dienen te worden. Als ik naar Nederland kijk dan zie ik dat onze hele samenleving gebaseerd is op leugens. Deze technologische, synthetische samenleving lijkt in een rap tempo alleen maar gekker en gekker te worden. Het wordt tijd om het tij te keren.

Hoe kunnen we de balans weer herstellen? Ten eerste dienen we te erkennen dat we leven in een leugen. Wat we niet erkennen als leugen of ziekte kunnen we ook niet helen. We zullen eerlijk moet herkennen dat we niet meer in harmonie leven met de natuur en het zou onze prioriteit dienen te zijn om dit weer te herstellen.

Er zijn duizenden voorbeelden in onze samenleving te noemen van keuzes die niet in harmonie zijn. Hoe kunnen we weer terug naar de oorspronkelijke invullingen van onze behoeftes? Of, hoe implementeren we hedendaagse oplossingen die wel in balans zijn met de natuur? Het mooie is: alle oplossingen zijn al aanwezig. Bovendien, als we weten wat we niet willen, kunnen we dit simpelweg omdraaien naar wat we wel willen. Hieronder deel ik een lijstje met 21 voorbeelden met jullie:

1. Autorijden. We hebben allemaal de behoefte tot transport. Invullingen van deze behoefte die in harmonie zijn met de natuur: wandelen, fietsen op bamboe fietsen, zeilen, steppen, huppelen etc. Als we er in de toekomst klaar voor zijn om dieren met respect en liefde samen te leven, dan kunnen we aan hun vragen of we op hun rug mogen rijden. We respecteren hun vrije wil. Alleen als ze er plezier aan beleven om ons te dragen, dan kunnen we op hun rug rijden.

2. Muziek. We hebben de behoefte om naar muziek te luisteren of om zelf muziek te maken. De muziek van de matrix heeft echter een negatieve trillingsfrequentie. Bovendien programmeren de hedendaagse songteksten ons onderbewustzijn met allerlei beperkende overtuigingen. De stemtoon van de muziekinstrumenten hebben ze in 1940 verandert naar de standaard van 440 Hz. Hier het hele verhaal: https://ohmpunctuur.nl/het-verhaal-432-hz/. Zelf zing ik geen oppervlakkige songteksten, ik ga mezelf hier niet mee programmeren. Woorden hebben kracht. Invullingen van onze behoefte aan muziek die wel in harmonie zijn met de natuur… Voorbeelden uit mijn leven zijn gitaarspelen en high vibe mantra’s zingen.

3. Supermarkt. We hebben allemaal de behoefte om te eten. Invullingen van deze behoefte die in harmonie zijn met de natuur: Wildplukken en tuinieren. Direct van de natuur op je bord. Geen verpakking nodig, geen transport nodig, geen supermarkt nodig! Ik geniet enorm veel van tuinieren en wildplukken. Dit is mijn passie! Het voelt zeker niet als hard werken. Het voelt als lol maken en genieten.

4. Synthetische kleding. We voelen de behoefte om kleding te dragen i.v.m. weersomstandigheden. Invullingen van deze behoefte die in harmonie zijn met de natuur: We kunnen kleren dragen die gemaakt zijn van duurzame, snelgroeiende materialen zoals hennep of brandnetelvezels. Daarnaast dragen we ook kleding omdat we ons schamen voor onze naakte lichamen. Laten we deze schaamte eens loslaten.

5. Televisie kijken. We hebben allemaal de behoefte tot entertainment en verhalen. Invullingen van deze behoefte die in harmonie zijn met de natuur: We kunnen weer verhalen gaan delen bij het kampvuur. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat de sfeer bij een kampvuur zo gezellig en magisch zijn!

6. Tablets & E-readers. We hebben allemaal de behoefte tot entertainment en verhalen. Invullingen van deze behoefte die in harmonie zijn met de natuur: We kunnen boeken lezen. Laten we deze boeken maken van henneppapier.

7. Snoepgoed. We hebben de behoefte tot zoetigheid. Invullingen van deze behoefte die in harmonie zijn met de natuur: We kunnen zoet fruit eten uit eigen tuin of uit de natuur. Denk aan: gedroogde appels, abrikozen en pruimen. Of denk aan het plukken van bosbessen en bosaardbeitjes in de natuur. Tandartsen zijn niet meer nodig als we gezond eten.

8. Bouw. We hebben de behoefte om een gebouwen te scheppen voor onszelf. Invullingen van deze behoefte die in harmonie zijn met de natuur: we kunnen huizen bouwen van natuurlijke materialen zoals: hennep, bamboe, FSC-hout, stro en leem etc. Alle hedendaagse bouwproblemen in ons land lossen zich op als we weer met natuurlijke materialen gaan werken. Een toekomstige oplossing is dat we gebouwen kunnen groeien met levende materialen.

9. Farmaceutische industrie. We hebben allemaal de behoefte om gezond en vitaal door het leven te gaan. Invullingen van deze behoefte die in harmonie zijn met de natuur: We kunnen weer gaan luisteren naar de wijsheid van kruidenvrouwtjes en, natuurgeneeskundigen. Energetische healings zijn ook mogelijk, waarbij we de ziekte opheffen met de juiste vibratie. Of we zoeken de naar de geestelijke oorzaak van het probleem i.p.v. het symptoom te bestrijden.

10. Landbouw. We hebben allemaal de behoefte om te eten. Invullingen van deze behoefte die in harmonie zijn met de natuur: Voedselbossen scheppen die veel opleveren en die rijk zijn qua biodiversiteit. Of denk aan biologisch-dynamische landbouw die is gebaseerd op de wijsheid van Rudolf Steiner.

11. Verlichting (led lampen). We hebben allemaal de behoefte om onze gebouwen te verlichten in de avond. Invullingen van deze behoefte die in harmonie zijn met de natuur: Ik hou van kaarslicht. Dit brengt een prettige sfeer met zich mee. Het is bovendien wetenschappelijk aangetoond dat kunstmatig licht slecht is voor onze gezondheid. Wat mij betreft kunnen we naast het licht van daglicht & vuur, beter geen verlichting gebruiken. Er is zoveel lichtvervuiling in ons land dat we de sterrenhemel haast niet meer kunnen zien. Ik was een keer in de woestijn en daar heb ik een magische sterrenhemel gezien. De magie gaat verloren door al dat kunstmatige licht, we kunnen prima zonder.

12. Verwarming. We hebben de behoefte om ons warm en comfortabel te voelen. Invullingen van deze behoefte die in harmonie zijn met de natuur: Ik zorg ten eerste dat ik voldoende beweging krijg, dan gaat mijn bloed stromen en daar krijg ik het warm van. Ten tweede draag ik graag een warme trui van hennep. Ten slotte geniet ik van een open haard of kampvuur.

13. Shoppen. We hebben de behoefte om spullen te kopen om bijvoorbeeld om ons huis gezellig in te richten. Invullingen van deze behoefte die in harmonie zijn met de natuur: We kunnen weer leren om onze creativiteit aan te spreken. Denk aan houtbewerking, boetseren, schilderen, tekenen, breien etc. Op die manier maken we allemaal mooie dingen van natuurlijke materialen om onze huizen gezellig in te richten.

14. Snelwegen. We hebben de behoefte om wegen aan te leggen zodat we van A naar B kunnen reizen. Is het echter nodig om te haasten in het leven? Het is zo prachtig om te reizen per voet. Tijdens een langeafstandwandeling zie je de schoonheid van het land en geniet je van de magie van de natuur. De natuur geeft je onderweg alles wat je nodig hebt als we leren om te wildplukken.

15. Beweging. We hebben de behoefte om te bewegen omdat we in ons dagelijkse leven teveel zitten en te weinig beweging krijgen. Veel mensen gaan hiervoor naar een sportcentrum. Is dit echt nodig? Invullingen van deze behoefte die in harmonie zijn met de natuur: appels plukken, tuinieren, zwemmen, klauteren, outdoor yoga, bergwandelingen, bomen klimmen etc. We kunnen voldoende beweging krijgen als we meer de natuur opzoeken.

16. Vliegen. We hebben de behoefte om op vakantie te gaan. Wat is een natuurlijke invulling van deze behoefte? Ten eerste hoeven we in Nederland helemaal niet ver te gaan. Denk aan onze prachtige waddeneilanden of de Veluwe. Als we toch verder willen? Waarom geen pelgrimage? Ik zou graag een keer een voettocht willen maken naar Zwitserland. Zwitserland is voor mij het paradijs qua natuurschoonheid. Om er te komen gebruik ik nu de trein. Echter ik zie mezelf ook wel een keer wandelen of fietsen. Er zijn moedige mensen die vanaf Nederland helemaal naar Spanje of Italië lopen. Of van Amsterdam naar Singapore fietsen. Dit zijn mijn helden. Nu nog zelf de moed verzamelen.

17. Papier. We gebruiken nu papier van gemaakt van hout voor onze kranten, tijdschriften en wc-papier. Waarom geen papier maken van hennep? Het groeit veel sneller en we hoeven geen bomen meer te kappen.

18. Plastic. We gebruiken nu plastic van gemaakt van fossiele grondstoffen. Waarom geen plastic maken van hennep? We hoeven geen fossiele grondstoffen meer te gebruiken en bioplastic is composteerbaar.

19. Steden. We leven nu samen in smerige steden vanwege de behoefte aan gezelschap, veiligheid, werkmogelijkheden etc. Wat is de natuurlijke invulling van onze behoefte om samen te leven? Je kunt het al raden: eco-gemeenschappen. Gelijkgestemde zielen komen samen om op een ecologisch verantwoorde manier te leven en te werken.

20. Bio-industrie. We misbruiken & mishandelen nu dieren op grote schaal voor egoïstische behoeften. De natuurlijke invulling is dat we liefdevol samenleven met dieren en hun waarde zien en hun rechten in de grondwet vastleggen.

21. Zwembad. We voelen de behoefte om te zwemmen in water. Echter we voegen chloor toe aan het water. Dit chloor is slecht voor ons lichaam. Als ik een duik neem in de zee of in een bergriviertje dan voel ik mij geweldig. Daar is de levenskracht aanwezig!

De voorbeelden die ik hierboven noem zijn niet voorbeelden van goed of slecht. Het is geen zwart-wit denken. Zo kijk ik er zelf niet naar. Om een voorbeeld te geven: Op de televisie zie je soms ook een prachtig & inspirerend verhaal. Dit lijstje deel ik dus zeker niet om te oordelen, maar ik observeer wel wat werkt en wat niet werkt.

Hoe ik er naar kijk? Werkt een keuze… of werkt een keuze niet t.o.v. waar wij zeggen dat we naartoe willen als samenleving? Als we naar een paradijs op aarde willen dan werkt het niet om de natuur te vernietigen. Alle keuzes die we maken dienen dan in harmonie te zijn met de natuur zodat we de balans weer herstellen. Op deze manier bouwen we een fundament voor onze samenleving dat gebaseerd is op balans en harmonie. Zo’n fundament is stevig en betrouwbaar.

Wil jij graag ook meer balans brengen in onze samenleving? Heb jij ook voorbeelden van hoe je iets wat niet werkt kunt omdraaien naar iets wat wel werkt? Dan hoor ik graag van je!

ps. De foto is gemaakt in Rotterdam. Als wij onszelf transformeren en gaan leven in liefde dan zal deze plek er heel anders uit gaan zien.