Ik heb voor mezelf de keuze gemaakt om entertainment en afleidingen zoveel mogelijk los te laten. Het constant opzoeken van entertainment is een strategie van ons om de leegte die we in ons leven voelen op te vullen. Wat bedoel ik met afleiding? Denk aan het televisie kijken, berichtjes checken op je smartphone, YouTube filmpjes, de krant lezen, een film kijken, Facebook etc.

Waar ik mijn aandacht op focus, dat trek ik vervolgens aan in mijn leven. Dus ik vind het belangrijk om goed in de gaten te hebben wat er bij mij allemaal binnenkomt qua informatie. Ik wil mijn aandacht niet richten op leugens van de reclames, negativiteit van de media, oppervlakkig televisie programma’s, de horror & geweld in films etc. Als we hiernaar kijken en luisteren dan programmeren we onszelf met deze negativiteit. Nee, dankjewel. Ik kies iets anders. Ik richt mij aandacht op de dingen waar ik vrolijk van word.

Begrijp mij niet verkeerd, het is niet mijn bedoeling om afleiding/entertainment te veroordelen. Er zijn ook zoveel mooie verhalen die tot ons komen. Verhalen die het beste in ons naar boven halen. Echter het blijft mijn observatie dat het merendeel van de informatie die tot ons komt via entertainmentbronnen ons bewustzijn programmeert met negatieve frequenties en negatieve gedachtepatronen.

Het vergt moed om deze afleidingen los te laten. Je kunt namelijk niet meer aan jezelf ontsnappen. Veel mensen zijn bang voor de dingen die ze dan tegen zullen komen. De weerstand die ik zelf voelde, was vooral dat het enorm saai zou zijn. Maar gelukkig valt dat reuze mee. Het is wat ik er zelf van maak. Ik kan het saai maken of ik kan het leuk maken.

Ontspanning hebben we allemaal nodig. Maar ik kies nu wel heel bewust wat er bij mij binnenkomt. Bij wijze van experiment wil ik nagaan wat er gebeurd als ik mijn tijd niet langer vul met nutteloze afleiding. Ik voel dat het mij nog dichter bij mezelf zal brengen en dat ik nog meer in mijn kracht kom. De onzin valt weg, de essentie blijft over.

Projectdoelstellingen

Als je dit project interessant vind dan ben je welkom om het ook een jaar te proberen. Dit zijn de projectdoelstellingen:

 1. Een jaar lang geen Youtube filmpjes kijken.
 2. Een jaar lang geen Instagram afbeeldingen kijken.
 3. Een jaar lang geen Facebook berichten lezen.
 4. Een jaar lang geen televisie kijken.
 5. Een jaar lang geen films & documentaires kijken op mijn laptop.
 6. Een jaar lang geen kranten lezen.
 7. Een jaar lang geen nieuwe tijdschriften lezen.
 8. Een jaar lang geen nieuwe boeken lezen.
 9. Een jaar lang geen digitale muziek luisteren.
 10. Een jaar lang geen audio podcasts luisteren.
 11. Een jaar lang amper gebruik maken van Whatsapp.

Om niet al te strikt te zijn voor mezelf, kies ik voor de volgende uitzonderingen:

 1. Het is prima om boeken te lezen die ik al heb.
 2. Het is prima om oude tijdschriften te lezen die ik al heb.
 3. Ik mag wel zelf berichten & artikelen plaatsen op Facebook.
 4. Ik mag wel zelf foto’s plaatsen op Instagram.
 5. Ik mag wel zelf filmpjes plaatsen op Youtube.
 6. Ik gebruik wel mijn telefoon om met vrienden af te spreken.
 7. Ik reageer wel op chatberichten via Facebook.

De volgende vraag komt misschien bij je op: Hoe gaat Joris zijn tijd invullen als hij geen afleidingen meer heeft?

Ik heb de volgende ideeën om mijn tijd nuttig te besteden:

 1. Mediteren. Ik focus mijn aandacht niet op de afleidingen van de illusionaire wereld, maar ik richt mijn aandacht naar binnen.
 2. Muziek maken. Ik geniet elke dag enorm van het gitaarspelen en het zingen van mantra’s.
 3. Verhaaltjes schrijven voor mijn blog. Het voelt alsof ik de natuur een stem geef. Het voelt als channelen.
 4. Afspreken met vrienden om bijvoorbeeld een wandeling te maken of een hapje te eten.
 5. De natuur opzoeken. In de natuur zie ik de subtiele schoonheden.
 6. Werken in de tuin. Tussen de geurende kruiden voel ik mij thuis.
 7. Wildplukken in de natuur. Ik vind het heel leuk om bosbessen te plukken.
 8. Outdoor yoga. Ik ga lekker buiten aan het water mijn yoga oefeningen doen.