De Goudsbloem (Calendula officinalis) is een plant met vrolijke oranje bloemen. De plant is vooral nuttig voor haar genezend vermogen en is ook prachtig als sierplant in je tuin. Oorspronkelijk komt de Goudsbloem uit het Middellandse Zeegebied, waar de plant het hele jaar door bloeit. Dat is ook de reden voor de naam Calendula, kalender, afgeleid van het Latijnse woord ‘kalendae’.

De goudsbloem blijft steeds maar terugkomen in je tuin als je haar eenmaal hebt gezaaid. Allereerst komen de groene bladeren tevoorschijn, waaruit vrij vlot de stengel met knoppen komt. De bloem is opvallend oranje met een donkerbruin of geel hartje. De Goudsbloem is een typisch zonneplant, die de zonnekracht opvangt met al haar blaadjes. Kies voor de goudsbloem dus een zonnige plekje in je tuin.

De Goudsbloemblaadjes kunnen worden geoogst van de pas geopende bloemen. De oranje blaadjes van de bloem oogst ik voor thee in de winter. In de winter kan ik namelijk wel wat zonnekracht en optimisme gebruiken gedurende de donkere, koude winterdagen. De vele bloemblaadjes laat ik eerst goed drogen voordat ik deze blaadjes bewaar in glazen potten. Ook kun je de bloemblaadjes van de Goudsbloem prima verwerken in je salade. Ik vind het bijvoorbeeld een lekkere toevoeging voor mijn bosbessensalade.

De prachtige zaadjes van de Goudsbloem vind ik leuk om te bewaren. Vorig jaar had ik honderden bloemen in de tuin en ik heb enkele bakjes met Goudsbloem zaadjes kunnen vullen. Dus als jij ook graag Goudsbloemen in je tuin wilt, laat het mij weten en je krijgt er een aantal mee.