Al weken ben ik druk bezig met het plannen van mijn reis van 2020. Dit wordt mijn meest ambitieuze reis ooit. Het is mijn plan om dit jaar naar het noorden van Europa te gaan. Denemarken, Zweden en Noorwegen… Here I come! Mijn hart roept mij om de natuur van Scandinavië te gaan ontdekken. Er zijn zoveel mooie natuurgebieden in landen als Zweden en Noorwegen. Ik sta echt te popelen om weer op pad te gaan. Het avontuur roept.

Dit zijn voor mij onontdekte landen. Ik ben ik nog nooit eerder in Scandinavië geweest en het is voor mij zeker een stap buiten mijn comfortzone. Mede ook omdat ik lang op pad ga van februari tot en met november. Het is best veel regelwerk om een reisplanning te maken voor een heel jaar, maar gelukkig lukt dit mij goed. Ik heb een hele mooie reis voor ogen. De puzzelstukjes komen samen.

De nomade-leefwijze bevalt mij prima. Het geeft mij veel vrijheid om te leven zoals ik het wil. Ik wil mijn tijd niet verspillen aan een saaie baan om vervolgens als een slaaf mijn hele leven te werken om een hypotheek af te betalen. Nee, dankjewel… Dat reguliere leven is niet de keuze van mijn hart. Ik wil bezig zijn met de dingen die ik echt de moeite waard vind. Ik noem dit ook wel het pad van de vreugde volgen.

Via de website workaway plan ik bij welke ‘hosts’ ik in langs zou willen gaan. Er zijn letterlijk duizenden plekken in Europa waar ik als vrijwilliger aan de slag kan. Ik geniet van deze vele mogelijkheden en ik kan iedereen aanraden om het eens te proberen. Persoonlijk kijk ik alleen naar de opties binnen Europa omdat ik zo’n 12 jaar geleden besloot om niet meer te vliegen.

Bij voorkeur zoek ik plekken op waar ze werken aan een permacultuur project of een voedselbos. Deze zoektermen brengen mij naar die plekken waar ze net als ik kiezen voor een bewuste leefwijze. Andere termen die ik gebruik op mijn workaway-zoektocht zijn: retreat centre en yoga. Ik ga graag naar dit soort plekken toe. Ik ontmoet hier veel gelijkgestemde zielen.

Alle plekken waar ik naartoe zal gaan in 2020 zal ik ook mijn diensten/talenten aanbieden zoals: yogalessen, natuurcoaching, wildplukwandelingen en het organiseren van deelcirkels. Het geeft mij voldoening om mensen te helpen zich goed te voelen. De reis gaat niet alleen om de plekken die ik bezoek, maar ook om alle lieve mensen die ik tegenkom. Ook dit jaar geef ik aan veel mensen die ik tegenkom een van mijn groene armbandjes.

Ik hou jullie op de hoogte!