Plukken van de kerspruim
Het blijft leuk om als wildplukker weer een nieuwe ontdekking te doen. Dit keer gaat het om de vruchten van een kerspruim. Deze 7 meter hoge boom had ik twee jaar geleden gevonden in onze wijk, maar ik wist toen nog niet dat de vruchten eetbaar zijn. Soms draagt deze boom enorm veel vruchten en soms ook enkele jaren geen vruchten. Dat komt wellicht door vorst in de lente waardoor de bloesems van de kerspruim kapot vriezen.
Dit jaar heb ik gelukkig veel vruchten kunnen plukken van de kerspruim. Een cadeau van de natuur. Ik heb een trapje meegenomen naar de boom om ook de vruchten die hoog hangen te kunnen plukken. Ik geniet van zulke momenten waarbij ik kilo’s vruchten kan plukken.
Opvallend dat bijna niemand de kerspruim kent. Terwijl ik op het trapje sta, zie ik soms voorbijgangers geïnteresseerd kijken naar wat ik pluk. Blijkbaar weten mensen niet dat je deze vruchten kunt eten. De meeste mensen gaan gewoon voorbij aan deze boom. Vervolgens kopen ze pruimen in de winkel. Zonde, want het is zo leuk om te plukken in de natuur. Nu vallen er vele rijpe vruchten op de grond zonder dat mensen ze oprapen. Wat mij betreft is het tijd dat we al mens weer leren om te genieten van de overvloed van de natuur!
Ik heb de kerspruimen gedeeld met de mensen thuis. Heerlijk zoet! Iedereen is er dol op! Ook kon ik het niet laten om de vruchten in de vorm van een hartje neer te leggen. Ik vind het leuk om creatief te zijn. Gezien de vele kilo’s vruchten leek het mij ook leuk om jam te maken. De ingrediënten die ik gebruik voor de kerspruimjam: kerspruimen, kokosbloesemsuiker en arrowrootpoeder. Eerst even de pruimen mixen in de blender en daarna opwarmen op het vuur. Deze kerspruimjam is werkelijk verrukkelijk!
Leuk! Wij hebben al jaren een prunus nigra in de tuin.(boom met donkerrode bladeren) Die heeft dit jaar ook veel vruchtjes. Ik wist nooit of ze eetbaar waren (en liet ze meestal hangen voor de vogels 😉 maar ga ze dit jaar plukken! (wanneer kan je ongeveer plukken?Augustus/september?) Dank voor het simpele jamrecept, dat ga ik zeker maken als ik genoeg vruchten heb.
Hartelijke zomergroet,
Madeleen
Hey Madeleen. Wat leuk dat jullie zo’n boom in de tuin hebben! Je kunt simpelweg proeven of ze als rijp zijn. Als ze een beetje zacht worden en een zoete smaak hebben, kun je volop gaan plukken. Eigenlijk hetzelfde als met pruimen. Groetjes Joris
ik heb twee bomen in de tuin staan en weet nog steeds niet zeker of het nu de sierkers of de pruimkers is. we hebben van de kleine boom een paar vruchtjes gegeten, waarschijnlijk niet rijp zuur en bite als een appel. de ene is donkerrood van blad de andere roodgroenig. ik hoop dat jij me kunt zeggen wat het zijn. (of is de sierkers stiekem ook eetbaar?)
De kerspruim is Prunus Cerasifera om precies te zijn, die is er in een gewone (groenbladige) en een donkere (roodbladige) variant. Ik zou gewoon die naam googelen en naar de foto’s kijken om te zien of dat jouw boom is of niet
Je kunt ook een app downloaden, picture this. Hiermee kun je een foto maken van je boom/ blad. De app geeft dan aan wat voor boom/ struik/ bloem het is. Heel makkelijk als je niet zeker weet wat voor boom het is. Zo ben ik er ook achter gekomen dat ik een kerspruim in de tuin heb.