Ik wil graag een verhaaltje met jullie delen. Het heet: Joris en de Nijlgans. Op een ochtend was ik op de zolder van mijn ouders en keek ik naar buiten. Opeens hoorde ik een geluid direct boven mij op het dak. Ik opende het dakraam en zag vlak boven mij een nijlgans zitten. Deze grote vogel zat te luidkeels te gakken/kwekken vanaf ons dak.

Als ik een wandeling maak door het dorp zie ik wel vaker nijlganzen. Niet alleen bij de sloten, maar ook op de daken van mensen. Blijkbaar kunnen ze zich goed redden in een stedelijke omgeving. Al kwekkend vanaf de daken laten duidelijk horen dat ze aanwezig zijn.

Voor het eerst kon ik deze grote vogel een keer van dichtbij bewonderen. Op zijn borst had hij een grote bruine vlek in de vorm van een hart. Terwijl ik naar hem keek voelde ik wel respect voor hem. Hij heeft er schijt aan wat anderen van hem denken. Het is alsof hij roept: Hier ben ik en dit is mijn boodschap. Deze vogel roept de waarheid van zijn hart vanaf al onze daken.

Dit moment begon ik na te denken over mijn eigen boodschap. Wat mijn eigen diepste waarheid nu eigenlijk is. En zou ik de moed hebben om net als deze eigenwijze nijlgans mijn waarheid zonder schaamte te uiten?

Ik voelde, schijt… ik ga het een keer doen. Net als de nijlgans; ik uit hierbij mijn waarheid.

Ik kan mijn waarheid het best samenvatten in de zin: we zijn allen één. Alles is één en alles in het Ene staat met elkaar in verband. Het voelt voor mij tijd dat we nu zowel als individu als maatschappij wakker worden deze waarheid.  Het maakt mij blij dat steeds meer mensen wakker worden, echter toch is het ook duidelijk dat miljarden mensen op deze planeet nog slaapwandelend door het leven gaan. Het wordt tijd dat we elkaar een beetje wakker schudden.

Het gaat mij erom hoe wij het ‘principe van eenheid’ kunnen toepassen in ons dagelijkse leven. Want als we ooit willen komen tot een ‘ontwaakte samenleving’ dienen we elke beslissing, elke keuze die we maken in harmonie te brengen met dit principe. Hieronder deel ik met jullie mijn ideeën om deze waarheid elke dag te leven.

 1. Bezit; Ik leef als minimalist. Mijn bezit: 12 dozen, een backpack, een fiets, een laptop en een wandelstok. Meer heb ik niet nodig en bovendien als we allemaal één zijn, dan is het ook geen grote stap om meer te delen met elkaar. Er is genoeg voor iedereen als we maar onze angst zouden loslaten om onze bezittingen (en rijkdom) te delen met elkaar.
 2. Woning; Ik heb dit moment geen huis. Ik leef als een vrije vogel en ga naar de plekken waar mijn hart mij naartoe roept. Als ik ooit voor een thuisbasis kies, dan kies ik voor een tiny house of een earth ship. Dit soort woningen zijn in harmonie met de leefomgeving. En ik zou zeker ook mijn huisje willen delen met mijn medemensen. Mijn deur staat voor jullie open.
 3. Voeding; In het ideale geval eet ik voeding afkomstig van wildplukken, permacultuur tuinen en voedselbossen. Als ik echter een tijdje in een stad verblijf dan koop ik biologisch dynamische voeding. Aangezien we allemaal één zijn kan ik het niet eens zijn met al het dierenleed en al de milieuvervuiling m.b.t. ons voedsel.
 4. Natuur; Ik begroet in mijn hart elke plant, boom, dier en mens die ik tegenkom. Als we allemaal één zijn is het dan niet vanzelfsprekend dat we elkaar met eerbied en liefde benaderen? Ik zie het leven als heilig en als één levend organisme. Afgescheidenheid is de illusie. Eenheid is mijn realiteit.
 5. Transport; Ik heb gekozen om niet meer te vliegen. Ik word niet blij van al die witte streepjes in de lucht. En auto’s stinken van binnen en buiten. Nee, ik kies voor schone lucht. Ik heb gekozen voor de trein om rond te reizen door Europa. Niet optimaal, in het ideale geval zou ik liever met een paard (of ezel, ha ha..) rondreizen. Maar die optie heb ik helaas niet. Ik gebruik wel in mijn dagelijkse leven zoveel mogelijk ‘de benenwagen’ en mijn fiets. Nu nog de moed bij elkaar rapen om in de toekomst al wandelend of per fiets door Europa te reizen. Ik zie mij al gaan met een tentje op mijn rug. Respect voor de mensen die dit durven!
 6. Werk; Ik ging vroeger naar het werk met tegenzin. Nu werk ik met vreugde als vrijwilliger bij ecologische gemeenschappen, spirituele centra en yogaresorts. Ik werk voor kost en inwoning. Daarnaast ben ik actief met mijn eigen organisatie Vianatuur, waarbij ik mensen weer in contact breng met de natuur. Als we allemaal één zijn dan vind ik het alleen maar kloppend dat mijn werk in harmonie is met mijn levensmissie.
 7. Kleding; Ik draag kleding van hennep. Dit geweldige materiaal kan de hele wereld veranderen als we al ons papier, kleding, verpakkingen en huizen van dit materiaal zouden maken. Soms haal ik ook tweedehands kleding uit de kringloop. Je kunt voor 1 euro een hoodie aanschaffen bij de kringloop. Hergebruik vind ik ook een prima optie.
 8. Sport; Ik doe elke dag outdoor yoga en ik ga wandelen. Ik vind het belangrijk om goed voor mijn lichaam te zorgen. We zitten tegenwoordig teveel binnen. Als we ons afsluiten van de natuur dan vergeten we langzaam maar zeker dat we één zijn met die natuur. Als ik kijk naar groepssporten dan moet ik toch wel zuchten… Ajax en Feyenoord supporters die met elkaar gaan vechten. Als we allemaal één zijn dan verdwijnt het competitie/concurrentie element uit de sport en introduceren we eigenschappen zoals coöperatie. Dan zijn we allemaal winnaars. En trouwens… als we allemaal één  zijn dan weten we… er is slechts één team.
 9. Flora & fauna; We herkennen de vogels en planten tegenwoordig niet meer. En als we ons land bedekken met asfalt en stoeptegels dan komen we er ook minder mee in aanraking. En wat we niet meer kennen dat kunnen we ook niet eren. Als we allemaal één zijn is het dan niet belangrijk om zoveel mogelijk planten, vogels en andere dieren te leren kennen? Ik kom mezelf tegen in de natuur.
 10. Geld; Als we allemaal één zijn is het belangrijk om de natuur ook financieel te steunen. Hier moet ik wel leren om mijn patroon van zuinigheid te doorbreken. Al heb ik momenteel geen inkomen, toch steun ik maandelijks de vogelbescherming, de vlinderstichting en ben ik donateur van Trees for All. Ik laat mijn geld stromen richting deze natuurdoelen. En natuurlijk… als we allemaal één zijn, dan kan je alleen maar aan jezelf iets schenken.
 11. Communicatie; Ik wordt niet blij van de straling van smartphones en al die wifi. Als mijn huidige telefoon kapot is, dan stop ik met het gebruik ervan. Al deze straling is niet gunstig voor onze gezondheid. Een voorbeeld: Bijen kunnen moeilijker hun bijenkast terugvinden vanwege al die straling. Dit draagt bij aan bijensterfte. En zonder bijen geen vruchten etc. Mijn oplossing is om zoveel mogelijk echt contact te maken. Ik hou van diepe gesprekken met mensen in real life. En trouwens… Als we allemaal één zijn… Dan kunnen we dus ook communiceren met planten, bomen, dieren en alle andere wezens. Goede voorbeeld is Anna Breytenbach. Zij is een ‘animal communicator’.
 12. Technologie; Ik maak het liefst zo min mogelijk gebruik van technologie. Waarom zou ik vertrouwen op techniek die ontwikkeld is vanuit de verkeerde intentie? Ik vraag mij dus eerst af met welke intentie mensen iets ontwikkelen. Vaak is die intentie niet in harmonie met het hoogste goed voor het geheel. Veel mensen geloven heilig in technologie. Echter het valt mij op dat hoe meer we technologie gebruiken des te meer we onze eigen ‘schepperskracht’ vergeten. Enkele voorbeelden… Waarom een smartphone gebruiken als je telepathisch contact kan hebben? Waarom een auto gebruiken als je met je gedachtekracht jezelf naar een andere plek kan transporteren? Waarom een verwarming aanzetten als je zelf met je gedachtekracht je lichaamstemperatuur kan verhogen? Waarom een televisie gebruiken als je wijze verhalen met elkaar kan delen rond het kampvuur. En trouwens…Televisie betekent toch ‘ver zien’… Zijn we vergeten dat we van nature de gave hebben tot ‘remote viewing’ m.b.v. ons derde oog? We verklaren technologie als heilig en vergeten dat we al deze krachten vanaf het begin hebben gekregen. Wij zijn heilig! Niet de technologie! En natuurlijk… veel mensen die dit lezen zullen dit niet geloven. Ik zeg… prima, dat hoeft ook niet, maar dat is ook precies de reden waarom je deze krachten nu niet meer voor de meeste van ons werken. En trouwens ook ‘nog’ niet voor mij. Maar het is wel helder voor mij dat we ontwikkeling moeten zoeken op het vlak van bewustzijn en niet zozeer op het vlak van technologie. Technologie geeft ons meer comfort, maar vaak gaat dit ten koste van de magie, bezieling en vreugde van het leven. En voor alle duidelijkheid. Technologie zelf slechts een middel dat je kunt gebruiken. Het is niet goed of slecht. Maar ik vraag mij dus wel altijd af: Met welke intentie is dit gemaakt en heb ik dit echt nodig? Als we allemaal de eenheid zouden ervaren, denk je dan dat je de technologische speeltjes/gadgets nog nodig zult hebben?
 13. Politiek; Als we allemaal één zijn dan is de overheid ook een reflectie van onze ‘slapende’ bevolking. Ze maken over het algemeen keuzes die niet in harmonie zijn met natuur en mens. De Dierenpartij komt volgens mij nog het meest op voor de natuur. Ze geven een stem aan de planten, bomen en dieren. Dit zijn net zo goed inwoners van ons land als de mensen. Echter het is voor mij helder dat veranderingen pas echt komen als wij als individu veranderen. De overheid is een reflectie van ons. Als wij ons innerlijke leven veranderen, dan zal ook de uiterlijke reflectie veranderen.
 14. Akkerbouw; Als ik al die kale, dode akkers zie in ons land, word ik niet blij. Waar zijn de rijke bloemenweides vol met weidevogels? Vroeger (200 jaar geleden) zag ons land er totaal anders uit. Als een landschap geleidelijk verandert dan valt het niet zo op voor de mensen. Als we allemaal één zijn met ons landschap is het belangrijk dat we nu onze koers wijzigen. Plant een voedselbos op elke kale akker! Plant fruitbomen in elke tuin! Leg vlindertuinen aan in elke wijk! Onze rijkdom is biodiversiteit!
 15. Mensen; Elk mens is mijn vriend. Er is geen vijand. We zijn allemaal acteurs op het toneel van het leven. Ook al spelen sommige mensen de rol van de ‘bad guy’. Toch voel ik ook liefde voor deze mensen. In essentie zijn we allemaal wezens van liefde en licht. We dienen de ‘bad guy’ te helen en niet te straffen. Vergeet niet… zonder duister kan er ook geen ervaring zijn van licht. Als er mensen zijn die in jouw ogen iets ‘verkeerds’ doen (bijvoorbeeld Trump), gebruik dan hun voorbeeld als symbool voor jezelf om zelf het tegenovergestelde te doen. En trouwens… als we allemaal één zijn, dan ben je dus ook één met je buurman, je partner, je vrienden, je familie en zelfs één met de mensen die jij ‘de vijand’ noemt.
 16. Liefde; Er zijn van die kippenvel momenten waarbij ik onvoorwaardelijke liefde voel voor alles en iedereen. Ze komen steeds vaker voor. Vaak op een onverwacht moment. Maar ook lukt het mij om steeds vaker zelf in deze gevoelsstaat te komen. Als ik liefde voel,  dan voel ik de verbinding en eenheid. Om mezelf te herinneren dat ik elk moment van mijn leven voor liefde wil kiezen draag ik een groen vriendschapsbandje als reminder. Voorafgaand aan elke handeling vraag ik mezelf: wat zou liefde nu doen? En wie wil ik dit moment zijn? Ik kies ervoor om liefde te zijn.
 17. Seks; Dit onderwerp is voor veel mensen taboe. Maar wat is seks? Het is een wens om je één te voelen met je partner.
 18. Religie; Over het algemeen wijzen alle religies naar dezelfde waarheid: we zijn allemaal één. Toch zijn er nu veel verdraaiingen van de waarheid binnen de grote wereldreligies. Door de jaren heen zijn de prachtige woorden van onze boodschappers verdraait en gewijzigd. Dit allemaal om mensen te manipuleren en te controleren. Veel religies roepen: alleen onze weg is de juiste weg. Dit is de illusie van superioriteit. Mensen scheiden zich af van anderen als ze roepen dat ze beter zijn dan anderen. Als we allemaal één zijn… dan zijn we ook allemaal evenveel waard.
 19. Oorlog & Vluchtelingen; Als wij allemaal één zijn dan is oorlog eigenlijk hetzelfde als de ene hand die vecht met de andere hand, niet wetende dat ze onderdeel zijn van hetzelfde lichaam. Oorlog is een uiterlijke reflectie van ons innerlijke onvrede. En als wij allemaal één zijn, waarom sluiten we dan de deuren (grenzen) voor onze medemensen in nood? Ik zeg open de deuren van je huis en je hart voor deze vluchtelingen. Want waarom zou je jezelf niet willen helpen? Je wilt alleen een ander niet helpen als je jezelf als afgescheiden ziet van die ander. En dat is een illusie.
 20. Gezondheid; Als wij allemaal beseffen dat wij één zijn dan zouden we onze lucht, ons water en ons land niet vervuilen. Deze troep komt in ons lichaam. Ook zouden we niet ons lichamelijke omhulsel willen verontreinigen. Ik zorg daarom dus goed mijn lichaam. Het lichaam is een geweldige creatie en is ontworpen om oneindig veel langer mee te gaan als nu. Ik ben nu 37 jaar, maar ik kies ervoor om zeker nog 100 jaar langer op deze planeet in gezondheid rond te kunnen lopen. En daarna kies ik weer voor een nieuw lichaam. De dood is een illusie. Er is alleen Leven en verandering van vorm. De ziel gaat verder en kan indien gewenst weer een nieuwe vorm/omhulsel aannemen.
 21. God; Als wij allemaal één zijn… zijn wij dan ook één met God? Ja natuurlijk! Er is niets anders dan God. Wij zijn allemaal individuele uitingen/expressies van God! Het woord God kan je trouwens ook vervangen door woorden als: Leven, Universum, Al dat is, Liefde.

Nu heb ik net als de nijlgans mijn persoonlijke waarheid gesproken. Natuurlijk zijn dit slechts woorden. En woorden kunnen alleen naar de waarheid wijzen, ze zijn niet de waarheid zelf.

Terwijl ik dit stukje schrijf hoor ik in de verte de nijlganzen kwekken/gakken. Ik voel dat ze tevreden zijn; ik heb hun boodschap gehoord en begrepen. Spreek vanuit je hart je waarheid en roep het vanaf de daken!

Hierbij nodig ik jou uit om jouw waarheid van je hart uit te spreken en naar deze waarheid te leven.

Warme groet!

Joris

ps. Ik luister graag ook naar jouw verhaal/waarheid. Wil jij die met mij delen?