In Zwitserland heb ik prachtige wandelingen gemaakt door de bergen. Soms maakte ik dagtochten van acht uur lang. Dat was best spannend, want het was voor mij onbekend terrein. Ik nam soms wel een eenvoudige lunch mee voor onderweg, maar vaak vond ik het ook fijn om helemaal niets mee te nemen. Het voelde goed om zonder rugzak, water en eten op pad te gaan omdat ik vertrouwen had in de hand van voorzienigheid.

De hand van voorzienigheid is van mij een metafoor, dat ik alles wat ik nodig heb tijdens de wandeling binnen handbereik te vinden is. Moeder Natuur (Bron, God) geeft mij tijdens de berg- en boswandelingen alles wat ik nodig heb in het moment. De wet van de natuur is overvloed.

Sommige mensen gaan goed voorbereid op pad en daar is natuurlijk ook niets mis mee. Echter het is mijn ervaring dat de natuur je ook alles kan geven wat je in het moment nodig hebt. Het kan zo fijn zijn om licht door het leven te gaan. Puur op vertrouwen gaan wandelen en erin geloven dat alles naar mij toe komt als ik het nodig heb. Ik wandel dan puur op gevoel en kijk waar de stroom van het leven mij naartoe brengt. De wandeling voelt als een vreugdevolle ontdekking. Niets moet, alles mag! Geen haast om ergens te komen en puur genieten van wat er is.

Gedurende een bergwandeling kwam ik soms op steile bergtoppen. Wij Nederlanders zijn daar niet aan gewend, alles in ons land is plat. Een wandelstok kan op steile stukken handig zijn. Ik kijk op zulke momenten goed om mij heen en regelmatig vond ik binnen enkele minuten een geschikte tak die mij kon dienen als wandelstok. Als ik de stok niet meer nodig had, dan legde ik hem weer neer. Dankjewel, lieve natuur!

De hand van voorzienigheid bracht op momenten dat ik honger had: lekkere bosbessen, bosaardbeien, frambozen en wilde kruiden. Waarom fruit en brood meenemen als er zoveel te vinden is in de natuur? Ik genoot van de overvloed aan bessen en kruiden. Dankjewel, lieve natuur!

Na enkele uren wandelen kreeg ik dorst. Ik zocht op zulke momenten bergstroompjes op om mijn dorst te lessen. Het voelde zo fijn om vitaal water te drinken uit de natuur. Dit water bevat veel levenskracht en dat voel je direct. Het gaf mij een boost. En ik voelde mij dankbaar dat ik niet de hele dag een waterfles hoefde te dragen. Dankjewel, lieve natuur!

Het weer in de bergen is totaal onvoorspelbaar. Het kan ineens omslaan naar regenachtig weer. Het gebeurde een keer tijdens een lange wandeling dat het keihard ging hagelen. Op dat moment vroeg ik de hand van voorzienigheid om hulp. Gelukkig vond ik een verlaten schuurtje in de natuur, waarbij ik onder het dakje kon schuilen. Maar goed ook, want er kwamen pingpongballen naar beneden. Die grote ijsblokjes wilde ik niet op mijn hoofd krijgen. Dankjewel voor de bescherming lieve natuur!

De schoonheid van de natuur brengt mij vaak tot ontroering. De natuur gaf mij tijdens de wandeling niet alleen wat mijn lichaam nodig had, maar ook wat ik nodig had qua ziel. Er waren zoveel momenten van pure verwondering, magie, bezieling en schoonheid.

Magie is en mooi woord om het te beschrijven. Je dient de magie wel eerst in je te dragen om het te kunnen zien en ontmoeten in de natuur. Dan ben je namelijk een match voor de magie in de natuur. Er zijn namelijk genoeg mensen die voorbij lopen aan de subtiele schoonheid en magie van de natuur.

De hand van voorzienigheid bracht mij veel momenten van pure bezieling en vreugde. Is het niet een wonder als je opeens een ijsvogeltje voorbij ziet vliegen over het water? Is het niet een wonder als je op het juiste moment je hoofd draait en je een vallende ster ziet. Is het niet een wonder als je even in het gras ligt en er een hert over je heen springt? Is het niet een wonder als je mediteert in het bos en er een hermelijn langs je springt. Is het niet een wonder als je stilstaat en er een eekhoorntje over je voet hupt. Is het niet een wonder als je drie keer op een dag een zeldzame vlinder ziet zoals de koningspage? Is het niet een wonder om boven op een bergtop te genieten van een ondergaande zon? Is het niet een wonder om te zwemmen in een helderblauw bergmeer en te kijken naar de glinstering van de zon op het water?

De hand van voorzienigheid brengt mij veel wonderen. Als je de magie wilt ontmoeten in de natuur, is het belangrijk om je te openen voor schoonheid, verwondering en liefde. Als je dat doet, dan kan je zeker wonderen verwachten!