Elke zomer ben ik blij als ik de geur van lindebloesem ruik in de wind. Dat is voor mij het signaal dat ik de lindebloesem kan gaan plukken voor de thee. Dan neem ik mijn mandje mee en pluk ik een hele mand vol van deze heerlijk geurende lindebloesem. De bloemen bewaar ik nadat ze gedroogd zijn in een glazen pot. Dat is mijn voorraad voor de winter. Waarom thee kopen in de winkel als er zoveel kruiden en bloemen te plukken zijn in de natuur?

Voor een lekker geurig kopje thee rekent men een theelepel gedroogde bloesem per kop kokend water. Tien minuten laten trekken en dan al dan niet gezoet met honing drinken. Als je wilt kun je lindebloesemhoning gebruiken.

Lindebloesem werkt rustgevend en bevordert een gezonde nachtrust. Dus als je behoefte hebt aan slaap dan kan lindebloesemthee behulpzaam zijn. Mijn vriendin geeft de thee ook aan haar kinderen voordat ze naar bed gaan. Je merkt dat ze er rustig van worden. Ouders kunnen lindebloesemthee dus goed gebruiken als ze willen voorkomen dat hun kinderen druk zijn voordat ze naar bed gaan.

Er zijn verschillende soorten lindes in Nederland. Allemaal hebben ze soortgelijke bloemen en bladeren. De bladeren zijn hartvormig en gezaagd en de bloemen vormen hangende trossen. In de Romeinse tijden werden al lindebomen aangeplant vanwege zijn schaduwwerking en de heerlijk zoete geur van de bloemen. Later kwamen de lindelanen in de tuinen van de grootgrondbezitters.  Vele van deze bomen zijn nu aan het einde van hun leven en worden vervangen door jonge exemplaren.

Als ik een laan zie met lindebomen denk ik altijd aan het volgende zinnetje dat lastig is om snel uit te spreken:

Liesje leerde Lotje lopen lang de lange lindelaan, maar toen Lotje lopen kon liet ze Liesje staan.

Ik wens jou ook veel plezier met het plukken van lindebloesem. Heb je interesse in een wildplukwandeling, neem dan contact met mij op. Dan drinken we na afloop een kopje lindebloesemthee!