De trend die ik zie in deze moderne samenleving is dat we steeds vaker achter schermen zitten en onszelf verliezen in onbelangrijke zaken. Ik heb voor mezelf de keuze gemaakt om entertainment en afleidingen zoveel mogelijk los te laten. Het constant opzoeken van entertainment is een strategie van ons om de leegte die we in ons leven voelen op te vullen. Wat bedoel ik met afleiding? Denk aan het berichtjes checken & appen op je smartphone, YouTube filmpjes kijken, Facebooken, Instagrammen etc. Het is voor veel mensen een verslaving geworden.

Waar ik mijn aandacht op focus, dat trek ik vervolgens aan in mijn leven. Dus ik vind het belangrijk om goed in de gaten te hebben wat er bij mij allemaal binnenkomt qua informatie. Ik wil mijn aandacht niet richten op leugens van de reclames, negativiteit van de media, oppervlakkig televisie programma’s, de horror & geweld in films etc. Als we hiernaar kijken en luisteren dan programmeren we onszelf met deze negativiteit. Nee, dankjewel. Ik kies iets anders. Ik richt mij aandacht op de dingen waar ik vrolijk van word.

Begrijp mij niet verkeerd, het is niet mijn bedoeling om afleiding/entertainment te veroordelen. Er zijn ook zoveel mooie verhalen die tot ons komen. Verhalen die het beste in ons naar boven halen. Echter het blijft mijn observatie dat het merendeel van de informatie die tot ons komt via entertainmentbronnen ons bewustzijn programmeert met negatieve frequenties en negatieve gedachtepatronen.

Het vergt moed om deze afleidingen los te laten. Je kunt namelijk niet meer aan jezelf ontsnappen. Veel mensen zijn bang voor de dingen die ze dan tegen zullen komen. De weerstand die ik zelf voelde, was vooral dat het enorm saai zou zijn. Maar gelukkig valt dat reuze mee. Het is wat ik er zelf van maak. Ik kan het saai maken of ik kan het leuk maken.

Ontspanning hebben we allemaal nodig. Maar ik kies nu wel heel bewust wat er bij mij binnenkomt. Bij wijze van experiment wil ik nagaan wat er gebeurd als ik een week lang de afleidingen loslaat. Ik voel dat het mij nog dichter bij mezelf zal brengen en dat ik nog meer in mijn kracht kom. De onzin valt weg, de essentie blijft over.

In veel tradities is er sprake van een periode van vasten & reiniging. Maar meestal is dit slechts op het vlak van eten en drinken. Het idee dat er nu bij mij omhoog komt. Hoe zou het zijn om een week lang ‘digitaal te vasten’.

Ik kies voor een week aangezien het simpelweg niet werkt om te streng voor jezelf te zijn. Je moet jezelf te tijd gunnen om te wennen aan je nieuwe keuze. Net als elke andere verslaving is het heel lastig en zwaar om abrupt te stoppen met je gewoontes.

Project: Digitaal vasten voor een week

Als je dit project interessant vind dan ben je welkom om het ook een week te proberen. Dit zijn de projectdoelstellingen:

 1. Een week lang geen Youtube filmpjes kijken.
 2. Een week lang geen Instagram afbeeldingen kijken.
 3. Een week lang geen Facebook berichten lezen.
 4. Een week lang geen televisie, films & documentaires kijken op mijn laptop.
 5. Een week lang geen nieuwsberichten online lezen.
 6. Een week lang geen audio podcasts luisteren.
 7. Een week lang geen gebruik maken van Whatsapp, Signal of E-mail.

De volgende vraag komt misschien bij je op: Hoe gaat Joris zijn tijd invullen als hij geen afleidingen meer heeft? Ik heb de volgende ideeën om mijn tijd nuttig te besteden:

 1. Mediteren. Ik focus mijn aandacht niet op de afleidingen van de illusionaire wereld, maar ik richt mijn aandacht naar binnen.
 2. Goede boeken lezen. Ik selecteer een aantal mooie spirituele boeken ter inspiratie.
 3. Muziek maken. Ik geniet elke dag enorm van het gitaarspelen en het zingen van mantra’s.
 4. Verhaaltjes schrijven.
 5. Wandelen samen met vrienden. In de natuur zie ik de subtiele schoonheden.
 6. Werken in de tuin. Tussen de geurende kruiden voel ik mij thuis.
 7. Wildplukken in de natuur. Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om wilde kruiden of bosbessen te plukken.
 8. Outdoor yoga. Ik ga lekker buiten op het gras mijn yoga oefeningen doen.

Het is belangrijk om voorafgaand aan de week een lijstje met vervangende activiteiten op te stellen, op deze wijze kun je je week digitaal vasten beter volhouden.

Het is mijn keuze om twee keer per jaar digitaal te vasten. Doe jij ook mee? Ik hoor graag over jouw ervaringen!