De laatste paar dagen van het jaar waren voor mij behoorlijk intens aangezien ik meerdere keren werd getriggerd. Triggers zijn gebeurtenissen waarbij je emotioneel van streek bent. Je kunt ze herkennen aan een felle, emotionele reactie. Je ervaar op zulke momenten bijvoorbeeld gevoelens van angst, verdriet of boosheid. Ook het feit dat ik de laatste paar weken bij mijn ouders verblijf, maakt het leven voor mij niet altijd even makkelijk. Misschien is dit ook voor jou herkenbaar: ‘Niemand kan zo makkelijk je knoppen indrukken als je ouders’. De relaties met anderen zijn een spiegel voor onszelf.

Triggers voelen vaak oncomfortabel aangezien ze samengaan met heftige emotionele reacties en botsingen met je geliefden. Je kan een trigger echter ook benaderen als een geschenk. Als je een trigger op de juiste manier onderzoekt, dan kan je achterhalen waarom je op een bepaalde manier gedraagt. Dit proces geeft je zelfinzicht en werkt zuiverend en helend. Triggers kun je dus gebruiken voor bewustwording van je patronen. En dit is heel nuttig, want als je vervolgens die patronen kunt loslaten, kun je met meer vrijheid door het leven gaan.

Als collectief gaan we nu ook door een zuiveringsproces. Een groot thema voor 2020 was het zichtbaar worden van de collectieve schaduw. En ook op het individuele vlak worden we geconfronteerd met onze negatieve patronen.

Bij elke trigger is het belangrijk om het innerlijk werk te doen en dit te onderzoeken. Om inzicht te geven over hoe dit in zijn werk gaat, zal ik hierbij mijn persoonlijke proces met jullie delen. Ik hoop dat je mijn verhaal kunt gebruiken om vervolgens jezelf te bevrijden van je negatieve patronen die niet langer voor je werken.

Uit passie voor vitaliteit en gezondheid heb ik een oergezonde leefwijze gekozen. De positieve zijde van deze leefwijze is een stralende gezondheid, vitaliteit en kracht in het leven. De schaduwkant echter is dat ik hiernaast ook sterke hechtingen & afkeer heb gecreëerd in mijn leven.

Tijdens mijn reisperiode van de afgelopen jaren, kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik er grote moeite mee had als er geen biologisch voedsel beschikbaar was. Ik ontdekte dat ik gehecht was aan zuiver voedsel. En natuurlijk is het ook logisch dat een mens geen pesticiden en troep wil in zijn voeding. Maar het punt is dat ik met onvrede rondliep en soms zelfs triggermomenten ervaarde waarbij ik reageerde met irritatie en woede. Als ik dit eerlijk onderzoek en bekijk dan voelde ik ergens dat deze geagiteerde staat-van-zijn veel meer schade aan mijn welzijn toebracht dan het ‘niet-biologische’ voedsel mij ooit zou kunnen brengen. Na mijn zelfonderzoek heb ik deze hechtingen los kunnen laten.

Naast hechtingen was er bij mij ook sprake afkeer. Hechtingen en afkeer zijn twee kanten van dezelfde munt. Beide hebben ze je in hun macht. Ze trekken veel van je aandacht en energie naar zich. Zowel hechtingen en afkeer komen voort uit angst.

Ik had afkeer tegen alles wat in mijn ogen giftig is. En ik kan je vertellen dat was een behoorlijke lijst. Rokende mensen, stinkende auto’s, fluoride tandpasta, industrieel geproduceerd voedsel, pesticiden, plastic verpakkingen etc.

Het jaar 2020 was voor velen enorm heftig qua triggers. Vele mensen worden getriggerd uit angst om ziek te worden. Angst om ziek te worden, heeft mij amper kunnen raken. Ik vertrouw op de kracht van mijn immuunsysteem.

Echter mijn ‘anti-gif patroon’ werd dit jaar wel weer getriggerd. Ik had namelijk een moment waarbij ik mij heel oncomfortabel voelde bij vaccinaties. Al helemaal omdat ik de farmaceutische industrie totaal niet vertrouw. In mijn ogen voegen ze veel giftige ingrediënten toevoegen aan een vaccinatie. Het idee dat een overheid mij zou kunnen dwingen tot een vaccinatie bracht even angst.

Prachtig! Dit was dus het moment om mijn innerlijk werk te doen. Ik zag mijn patroon en ik maakte een krachtige keuze om geen angst meer te scheppen. Ik maakte de keuze: Wat er ook zal gebeuren, ik ga geen angst scheppen voor mezelf. Ik omarm alles wat er verschijnt met liefde. Dit moment voelde als een bevrijding. Zo fijn om de helderheid weer te vinden en je vrij en vredig te voelen in jezelf.

Echter het verhaal is nog niet voorbij. Ik hoorde laatst dat het binnenkort het mogelijk is voor mensen om zich te vaccineren. Hierdoor werd het anti-gif patroon werd weer getriggerd. Ik had nog wat blind spots. Ik had er moeite mee dat familieleden en vrienden dit überhaupt overwegen.

Het lichaam zie ik als de tempel van onze ziel. Ik zou nooit overwegen om de farmaceutische industrie toegang te geven tot mijn lichaam. Ik kon het moeilijk verdragen dat mensen hun lichaam zouden willen laten injecteren met dubieuze ingrediënten die ze toevoegen aan vaccinaties.

Pas na enkele uurtjes zelfonderzoek kwam ik achter mijn blind spots. Ik begon helder de rode draad te zien van het anti-gif patroon en welke ongezonde rollen ik koos om anderen te waarschuwen. En ik ontdekte dat ik ook gehecht ben aan het welzijn en de gezondheid van andere mensen.

Het werkt echter nooit om je als ‘de prediker’ op te stellen. Als mensen voelen dat ze iets worden opgedrongen dat schept dat alleen maar weerstand en woede. Ook werkt het niet om je op te stellen als ‘de strenge leraar’. Helaas kwam die rol dankzij mijn triggers te vaak omhoog. Bovendien werken deze negatieve rollen natuurlijk helemaal niet. Ze hebben eerder het tegenovergestelde effect. Mensen willen vanuit hun eigen wijsheid een keuze maken. Het enige wat we wel kunnen doen wat betreft andere mensen is het goede voorbeeld geven. En bovendien er ook op vertrouwen dat mensen hun eigen onderscheidingsvermogen en wijsheid zullen inzetten.

Het hele punt van dit verhaal is: onderzoek je triggers en onderzoek de rollen die aanneemt a.d.h.v. deze triggers! Er is altijd een onderliggend patroon. De eerste vraag die je jezelf kunt stellen bij een trigger is: Waar moet ik in geloven om mij zo te voelen? Daarmee verkrijg je helderheid m.b.t. je eigen overtuigingen. Vervolgens kun je jezelf vragen: Kom ik angst of kom je uit liefde? Onderzoek je overtuigingen en kijk of ze nuttig zijn.

Je bent nooit ‘afgestemd’ als je uit angst komt. Op die manier weet je dus dat je tegen de flow van het leven ingaat. Als je tegen de stroming ingaat dan voel je negatieve emoties. Op die manier geven je emoties je leiding.

Door dit soort vragen en zelfonderzoek begint het bewustwordingsproces. De rode draad word helder wat betreft de tiggers in je leven. Je ziet je patronen en je ziet ook welke reacties en rollen er uit die trigger voortvloeien.

Mijn wens in het leven is om een bewuste, liefdevolle schepper te zijn van mijn leven. Ik merk dat het leven steeds lichter en fijner wordt als ik meer eerlijk zelfonderzoek doe. Soms is het in het moment wel even confronterend om je eigen schaduw te zien. Maar goh, het is echt zo fijn om los en vrij door het leven te gaan. Het is zo fijn om patronen los te laten.

Ik hoop dat dit transparante verhaal je helpt bij je eigen zelfonderzoek. Bijna iedereen wordt dit jaar extra getriggerd. De collectieve schaduw zal langzaam maar zeker verdwijnen als we allemaal het innerlijke werk doen.

Ik wens je een prachtig 2021! En vergeet niet: de triggers die op je pad komen zijn altijd een geschenk! Ze zijn de sleutel tot bewustwording.