Plukken van het krentenboompje

Enkele jaren geleden kwam ik tijdens een wandeling in het bos een boom/struik tegen met mooie gekleurde bessen. Ik wist toen nog niet of deze bessen eetbaar waren dus ik ben gaan zoeken in mijn boeken. Het bleek het Amerikaans krentenboompje (Amelanchier lamarckii) te zijn. De naam krentenboompje is ontstaan doordat de bessen vroeger gedroogd werden en in plaats van krenten in gebak werden verwerkt.

Het Amerikaans krentenboompje kun je herkennen aan zijn ovale, eironde bladeren met een gezaagde rand. De struik kan meerdere stammen vormen en bloeit van april tot mei met prachtige, witte bloemen. De struiken kunnen tot 10 meter hoog worden.

De krenten van deze boom/struik smaken lekker zoet en zijn in de maand juni/juli in grote hoeveelheden te plukken. Eerst zijn de bessen rood, maar later worden ze paarsblauw. De besjes hangen in trosjes aan de takken, dus ze zijn ook nog eens makkelijk te plukken. Het gaat een stuk sneller als met het plukken van bosbessen.

Een tijdje later trof ik vlakbij waar ik woon drie grote krentenbomen aan. Wat een verrukkelijke ontdekking. Vroeger was ik hier gewoon aan voorbij gelopen, echter nu weet ik beter. Enkele dagen heb ik bessen in overvloed kunnen plukken. Blijkbaar vinden de merels deze krenten ook heerlijk. Pluk de bessen dus snel, voordat de merels erbij zijn!

Berry bowl recept
In mijn houten kom voeg ik de volgende bessen en bloemen toe afkomstig uit de natuur en uit eigen kruidentuin:

  • Bessen van de Amerikaanse krentenboom
  • Aalbessen
  • Zwarte bessen
  • (Bos)aardbeien
  • Blauwe bessen
  • Goudsbloemen
  • Sint-janskruid
  • Komkommerkruid bloemen
  • Oost-Indische kers.

De hoeveelheid ingrediƫnten kun je zelf bepalen aan de hand van je eigen behoefte.

Leave A Comment

Over de schrijver

Hoi, ik heet Joris. Als spiritueel coach is het mijn passie om mijn inzichten met jou te delen m.b.v. dit soort verhaaltjes. Bekijk mijn blog:

Of heb je wellicht interesse in een coachingsgesprek met mij?