De vleugelslag van een vlinder in Brazilië zou maanden later een orkaan in Texas kunnen veroorzaken. Dit metafoor is afkomstig van Amerikaanse wiskundige en meteoroloog Edward Lorenz. Het ‘vlindereffect’ legt uit dat een kleine verandering zich kan ontwikkelen tot groot effect. Deze metafoor schept voor mij een helder beeld dat zelfs onze kleine handelingen een groot effect kunnen hebben.

Veel mensen denken dat onze kleine acties geen tot weinig effect zullen hebben. Ik kijk hier anders naar.  Zoals ik het zie, zijn alle acties die uit liefde en vriendelijkheid komen juist van heel groot belang. Je weet nooit wat het positieve effect van je handeling zal zijn. Misschien zet jouw liefdevolle actie wel een kettingreactie op gang die de hele wereld ten positieve verandert.

Misschien helpt het volgende beeld te omschrijven wat ik bedoel. Als je de binnenkant/mechanisme van een horloge of klok bekijkt dan zie je allerlei tandwielen die met elkaar verbonden zijn. Als één van de wieltjes draait, dan draaien alle andere wieltjes automatisch mee. Zo is het ook met onze kleine, liefdevolle acties. Als wij veranderen, dan brengt deze verandering een verandering teweeg bij het gehele universum. Precies omdat alles met elkaar verbonden is, kan niet iets kleins veranderen zonder ook het hele universum te veranderen. Je kunt als je dit werkelijk begrijpt nooit meer zeggen dat je kleine liefdevolle acties niet meetellen in het grotere geheel. NEE, zelf een kleine handeling zet een TOTALE verandering van het universum in gang. Net zoals de tandwieltjes van een horloge niet los van elkaar kunnen draaien.

Zoals jullie weten, ik schrijf regelmatig over de eenheid van het bestaan. Het mooie aan eenheid is, dat als we iets in onszelf helen, dan heeft dat ook een helend effect op het geheel. Als je een trauma of patroon in jezelf heelt, dan help je ook ieder ander mens in het heden, toekomst en verleden die met hetzelfde probleem te maken heeft.

Gezien de eenheid van het bestaan, beïnvloed onze ‘staat van zijn’ ook het geheel. Als ik liefde en vreugde uitstraal dan gaat deze trilling het hele universum over. Het is als een kiezelsteen die je in het water gooit. De trilling heeft effect op het geheel.

Deze liefde die we voelen gaat door muren heen, het reikt alle hoeken van het oneindige universum en het heeft invloed op alles en iedereen. Hoe mooi is dat? We kunnen met onze liefdevolle staat van zijn een contributie leveren aan het geheel. We kunnen het geheel beïnvloeden zonder van onze meditatiekussens af te komen.

We zijn immers een multidimensionaal wezen. De trilling van onze staat van zijn beïnvloed je huidige zelf, je toekomstige zelf, jezelf in het verleden, je huisdier, je familie, je dorp, je regio, je provincie, je land, je continent, de aarde, de planeten van het melkwegstelsel, de sterren, het hele universum en zelfs het multiversum. Met je trilling raak je het geheel, want je bent onlosmakelijk met het geheel verbonden. We zijn het geheel.

Ook al geloof ik er vurig in dat het op deze manier werkt. Ik vind het ook belangrijk om op een meer down-to-earth manier expressie te geven aan liefde. Ik wil liefde uiting geven op alle vlakken. Dus niet alleen vanaf mijn meditatiekussen. Ik wil de liefde uiting geven zowel op het praktische vlak als het energetische vlak.

Om praktisch voorbeeld te geven uit mijn leven: ik zag laatst stukken piepschuim drijven in de sloot bij ons om de hoek. Ik heb even enkele minuten de tijd genomen om de sloot schoon te maken van al het afval wat mensen er in gooien. Ik had na enkele minuten: plastic flesjes, plastic tassen en piepschuim uit de sloot gevist. Zodat de meerkoeten, futen, eenden en zwanen ook een schoon huis hebben. Dit is een van mijn manieren om liefde te uiten.  Hoe mooi het ook is om liefde uit te stralen, voor mij voelt het dus ook krachtig om verantwoordelijkheid te nemen op het praktische vlak. Hoe reageer ik als ik een blikje of flesje op de grond zie liggen? Ik raap het op… Als ik het niet doe, wie gaat het dan wel doen? Natuurlijk raap ik niet elk blikje op wat ik zie, maar het gaat erom dat we verantwoordelijkheid nemen. Dan stappen we in onze kracht.

Het voelt goed om liefdevolle keuzes maken die in harmonie zijn met de natuur. En het mooie is: als wij veranderen, verandert onze wereld ook. Hoe kan het ook anders… de fysieke wereld is een reflectie van ons innerlijk.

ps. De foto van dit icarusblauwtje heb ik gemaakt tijdens een yogavakantie in Italië.