Een creatieve manier om een bed met kruiden te creëren, is het aanleggen van een kruidenspiraal. Een kruidenspiraal is een leuke toevoeging voor elke natuurlijke tuin. Het springt in het oog en is een prachtige decoratie voor je tuin.

Aangezien wij nog een boel bakstenen in onze tuin hadden liggen, heb ik deze kunnen gebruiken voor het maken van de kruidenspiraal. Deze stenen lagen er toch al en er werd niets mee gedaan. Je kunt i.p.v. bakstenen ook overtollige stoeptegels gebruiken. In feite kun je alles gebruiken wat je maar over hebt of wat je mooi vindt. Denk bijvoorbeeld aan grote schelpen, houten blokken of mooie zwerfkeien.

De eerste stap is dat je zorgvuldig een plekje in je tuin uitkiest voor het aanleggen van de kruidenspiraal. Je wilt namelijk een plek kiezen waar veel zonlicht komt. Observeer op een zonnige dag goed waar het meeste zonlicht komt. Let op de schaduw van de bomen, je schuur, heggen etc.

De tweede stap is het neerleggen van karton of kranten op het gras/aarde. Onder de kranten sterft het gras af en het kan niet doordringen tot je kruidenspiraal. Het laatste wat je wilt, is elke keer gras weghalen uit je kruidenspiraal.

Vervolgens ga je de eerste laag met stenen neerleggen van het spiraal. Het is belangrijk dat je dit zorgvuldig en netjes doet. Het kan daarom handig zijn om het spiraal eerst te markeren op de ondergrond, zodat je de stenen netjes in een spiraal kan neerleggen. Op deze basis plaats je de volgende rijen met stenen. Het kruidenspiraal van ons is wel zeven lagen hoog geworden. In het midden is het kruidenspiraal altijd het hoogst en aan het uiteinde loopt deze af.

Staat je kruidenspiraal er eenmaal dan wordt het tijd om deze te vullen met aarde. Bij het tuincentrum hebben we 30 zakken met aarde gehaald. De keuze viel op biologische tuingrond. Het vullen is een karwei dat je niet mag onderschatten. Een kruiwagen is hierbij dan ook geen overbodige luxe.

Als het kruidenspiraal is gevuld dan maak je gaten in de aarde voor het plaatsen van kruiden. Je kunt allerlei keukenkruiden kiezen die je lekker vind om te gebruiken bij je gerechten. Je kunt hierbij denken aan bieslook, munt, citroenmelisse, tijm, oregano, basilicum, peterselie, rozemarijn en salie. In het midden (de hoogste plek) zet je kruiden die iets beter tegen de droogte kunnen en die graag iets droger en warmer staan. Op de laagste plekken plaats je soorten die beter tegen regenwater kunnen.

Aangezien we na het maken van het spiraal nog genoeg stenen overhadden, heb ik aan het uiteinde van het kruidenspiraal nog een tweede, kleinere spiraal vastgemaakt. Dit leek mij een leuke toevoeging. Dit bed gebruiken we nu voor onze aardbeienplantjes.

Oogst regelmatig van je kruidenspiraal, zodat de voortvarende groeiers een beetje in toom blijven. Het kruidenspiraal groeit namelijk al snel vol met de kruiden.

Begin voorjaar is een mooi moment voor het aanleggen van je spiraal. In de zomer staat je kruidenspiraal dan mooi in bloei. Veel succes!