In mijn kruidenboeken lees ik over look-zonder-look dat het in onze streken een algemene plant is die bij heggen, bosranden en wegbermen groeit.  Dit komt overeen met mijn eigen waarnemingen van de plant. Op mijn wildplukwandelingen voor het verzamelen van kruiden, kom ik Look-zonder-look namelijk vaak tegen aan de rand van het bos. Ook zie ik de plant groeien langs heggen en langs de randen van tuinen. In mijn eigen tuin heb ik daarom de plant een plekje gegeven langs de rand in de halfschaduw. De plant heeft het daar blijkbaar naar zijn zin.

Als je de blaadjes wrijft tussen je vingers dan ruik je een onmiskenbare, doordringbare knoflookgeur. Alle andere planten die een dergelijke geur verspreiden zijn echter leden van een volkomen andere familie, namelijk de Lelieachtigen.

Look-zonder-look is een smakelijk keukenkruid en zeer geschikt voor het maken van een kruidenboter (zie recept). Het verdient de voorkeur om de plant direct voor gebruik te plukken, want bij het drogen verliest hij veel van zijn eigenschappen.

Recept voor look-zonder-lookboter
Kruidenboters kunnen gemaakt worden met allerlei bladeren of bloemen; look-zonder-look, wilde tijm, daslook, hondsdraf, lavendel, oost-indische kers… Van hondsdraf echter weinig gebruiken, want dit is erg sterk van smaak. Het bekendste recept is met look-zonder-look blad.

 • 100 gram look-zonder-lookblaadjes
 • 100 gram (gras) boter
 • Peper en (zee)zout

Hak de blaadjes fijn en meng ze met de zachte boter, zout en peper.

Recept voor voorjaarskruidenpesto
Net als met de kruidenboter kun je hier naast look-zonder-look ook verschillende andere voorjaarskruiden voor de pesto gebruiken.

 • Look-zonder-look blaadjes
 • Daslook blaadjes
 • Zevenblad
 • ½ citroen (sap)
 • 15 cl olijfolie
 • Geraspte Parmezaanse kaas
 • 50 g pijnboompitjes
 • Snufje Keltisch zeezout

Meestal volg ik geen recept maar maak ik de pesto op gevoel. En ik probeer zoveel mogelijk even tussendoor even te proeven of de pesto lekker smaakt. Dan kan het haast niet mis gaan. Voor de bereiding is een keukenmachine of staafmixer wel handig.