De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een exoot in Nederland.  Hij komt in grote getale voor en wordt zelfs gezien als een schadelijke invasiesoort. De plant is sterk woekerend en zodra hij ergens gevestigd is, vrijwel onuitroeibaar. De plant wordt op sommige plekken bestreden. Let erop dat je niet op deze plekken oogst.

Natuurlijk kunnen we ook altijd kijken naar de voordelen van een plant. De duizendknoop is namelijk erg smakelijk en gezond. De jonge, sappige stelen kun je verwerken zoals rabarber. Je kunt van de stengels een jam of een moes maken.

Japanse duizendknoop schijnt ook te kunnen helpen bij de ziekte van Lyme. De plant verschijnt op steeds meer plekken op de wereld waar ook de met lyme besmette teek wordt waargenomen. Als er ergens een ziekte komt, dan heeft de natuur ook een antwoord. Japanse duizendknoop bevat o.a. resveratrol en deze stof heeft medicinaal gezien een positieve werking.

Gedurende een wandeling door een natuurgebied zag ik dit voorjaar de herkenbare stengels boven de grond komen. De jonge stengels zijn makkelijk te herkennen. De stengels zijn rood gevlekt en van binnen hol.  Ik heb een aantal dikke, sappige stengels geplukt om er thuis een moes van te maken.

Recept Japanse duizendknoopmoes

Hieronder lees je de stappen voor het maken van de moes:

  • Verwijder alle blaadjes en snij de stengels in stukjes. Je kunt ook de buitenste velletjes er een beetje van afsnijden. Deze zijn namelijk erg draderig.
  • Voeg een klein laagje water toe aan de stengels.
  • Kook de stengels in circa 10 minuten tot een moes.
  • Gebruik een blender of een staafmixer om de moes nog fijner te maken.
  • Je kunt kokosbloesemsuiker of een beetje appelmoes aan de duizendknoopmoes toevoegen om de smaak zoeter te maken.
  • Voeg een beetje kaneel toe en smullen maar!

Japanse duizendknoop bevat oxaalzuur. Eet dit gerecht dus niet elke dag en ook niet in te grote hoeveelheden.