Als je Nederland vanuit het vliegtuig bekijkt dan ziet het er allemaal strak, rechtlijnig en geordend uit. Alsof het allemaal op een tekentafel is ontworpen. Het is mijn inziens beter als we ons landschap en de natuur meer met rust zouden laten.

Het gebied van de Drentsche Aa is een mooie uitzondering, want het landschap is niet bedacht maar organisch gegroeid in een eeuwenlang samenspel tussen de natuur en mens. Het gebied is afwisselend en heeft grillige patronen en slingerende lijnen. Kijk, daar word ik nu blij van!

Het Balloërveld

Het Drentsche Aa-gebied is ideaal voor wandelaars. Je kunt talloze wandeltochten maken over zandwegen en wandelpaden. Regelmatig trek ik mijn wandelschoenen aan en ga ik een wandeling maken over de heide van het Balloërveld. Het Balloërveld is 367 hectare groot en bestaat voor het grootste deel uit heide. Er komt hier een groot aantal zeldzame plantensoorten voor en op de heide en de zandverstuivingen leven ook veel verschillende diersoorten.

Een schaapskudde begraast de heide van het Balloërveld sinds 1981. Het is een kudde van Drentse heideschapen. Het Drents heideschaap is het oudste schapenras in West-Europa.  Ik vind deze dieren prachtig om te zien.  Je ziet ze in verschillende kleuren, ze hebben een lange wollige staart en mooie hoorns.

Van november tot april vertrekt de schaapskudde dagelijks vanuit de schaapskooi. Af en toe zie ik tijdens een wandeling of fietstocht de schapen voorbij komen begeleid door herders met honden. Het vraagt best wel wat afstemming en coördinatie om zo’n grote groep schapen naar de juiste plek te sturen. Het is immers de grootste kudde van heel Drenthe.

Ik vond het leuk om te ontdekken dat de herder ook werkzaam is als imker. Afgelopen zomer heb ik bij hem een heidehoning gekocht. Echt een streekproduct waar ik gelukkig van word. De bijen vliegen dagelijks heen en weer over het heideveld en maken een verrukkelijke honing.

Als het heideveld gaat bloeien dan hoor je ook heel duidelijk de aanwezigheid van bijen. Het lijkt als het ware of de heide aan het zoemen is. Ik vind het een prachtige ervaring om even rustig te zitten en te luisteren naar deze zoemende heide.

Ook word ik blij van de intens paarse kleur van de heide. Paars is toch echt een van mijn lievelingskleuren. Op een zonnige dag wandelen over een bloeiend, paars heideveld maakt een mens echt gelukkig.

Met de voeten in de Drentsche Aa

Ik vind het heerlijk om de natuur te ervaren op verschillende manieren. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een plek waar ik met mijn beide voeten in de slingerende Drentsche Aa kon staan. Het voelt namelijk zo fijn om met beide voeten in een stromend beekje te staan.

Ik sprong op mijn fiets en ging op zoek langs de Drentsche Aa.  Ik had al vele mooie doorkijkjes over de Drentsche Aa gevonden, echter ik wilde meer dan slechts de Aa op een afstandje bekijken. Ik wilde de schoonheid van de Drentsche Aa van dichtbij ervaren.

Bij Oudemolen kwam mijn wens in vervulling. Hier vond ik meerdere plekjes waarbij ik lekker naast het stromende water kon zitten met mijn voeten in de beek. Als ik op deze manier fysiek contact maak met het water dan kan ik intens genieten. Waarom genoegen nemen met slechts vanaf je fiets te kijken naar de Aa? Ik voel veel meer de verbinding als ik echt de tijd kan nemen om rustig naast het water te zitten en te genieten van al de natuurpracht.

Ik vond het mooi om te zien hoeveel libellen er heen en weer vliegen over het water. Terwijl ik met mijn voeten in het water zat, had ik een ontmoeting met een groepje weidebeekjuffers.  Ze vliegen in groepjes boven het water. Ik genoot van hun prachtige vlucht en hun schitterende kleuren.

Naast de Aa groeit ook veel watermunt. Ik heb meteen een aantal handjes munt geplukt voor in de salade en in de thee. Thuis kon ik dus nog even nagenieten van de smaken van het Drentsche Aa gebied.