De afgelopen weken heb ik gewerkt bij een ecologische gemeenschap in Duitsland. Deze prachtige gemeenschap is gelegen midden in een natuurgebied met bossen, heuvels en weide. Zo fijn om gedurende de zomerweken lekker aan de slag te gaan in hun permacultuur-project en kruidenspiraal. Tussen de geurende bloemen en kruiden voel ik mij thuis.

Ik tuinier op blote voeten en ik heb alleen een korte broek aan en een petje op mijn hoofd. Ik neem regelmatig een pauze en dan vind ik het fijn om een paar bessen te proeven. In de tuin hebben ze vele soorten bessen, denk aan: frambozen, honingbessen, zwarte bessen, rode bessen, witte bessen, bosaardbeitjes, aardbeien, loganbessen, japanse wijnbessen, kruisbessen etc. Yummy!

In de permacultuurtuin hebben ze ook drie krentenbomen. De afgelopen weken heb ik veel krenten kunnen plukken. De krenten van de krentenboom smaken verrukkelijk en zijn in de maand juni in grote hoeveelheden te plukken. We hebben vele emmertjes kunnen vullen.

Het leek mij een leuk idee om iets te maken met deze krenten. Ik kwam op het idee om een krentenpudding te maken. De ingrediënten zijn heel eenvoudig! Je kunt krenten en een beetje havermelk in de blender mixen. Daarna gaat dit mengsel in de koelkast. Een half uurtje later en je kunt de pudding omkeren op een bordje en versieren met wat losse krenten.

Je denkt nu misschien: echt alleen maar havermelk en krenten? Dat is toch niet genoeg? Je hebt toch een bindmiddel nodig? Maar toch is het zo… De pectine in de pitten van de bessen werkt als een bindmiddel en na het blenden, stolt de vloeistof snel.

Verder heb je voor deze krentenpudding helemaal geen suiker nodig. De bessen zijn al zoet genoeg. Wellicht heb je zelfs geen havermelk nodig, maar die variant heb ik niet uitgeprobeerd. Ik heb ook een variant gemaakt met krenten, kersen en havermelk. De kersen maken de pudding iets lichter. En natuurlijk is de smaak iets anders. Deze kersenvariant vind ik ook zeker een aanrader!