Sint-Janskruid is een echt zonnekruid

Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) is een echt zonnekruid: het toppunt van de bloei is rond midzomer. De bloemen zijn dan heldergeel en hoe meer zon er is, hoe meer bloemen hij geeft. Deze vrolijke bloemen mogen naar mijn mening zeker niet ontbreken in je kruidentuin.

Als je een blaadje plukt en goed kijkt naar het blad van de plant dan zie je duidelijk allemaal kleine kliertjes in het blad. Zo kun je de plant herkennen als er nog geen gele bloemen zijn. De soortnaam ‘perforatum’ verwijst naar deze kleine, lichtdoorlatende kliertjes in het blad, waardoor het blad geperforeerd lijkt. De ‘gaatjes’ in het blad zijn analoog aan ‘licht doorlaten’:  de depressieve mens die zichzelf afsluit van het licht, kan met behulp van dit kruid zich weer openen en vrolijk en levenslustig worden.

Nu het winter is en de dagen kort zijn, voel ik vaak de behoefte om warme kruidenthee te drinken met zonnekruiden zoals goudsbloemen en Sint-Janskruid. Het voelt alsof ik in deze donkere periode wel wat extra zonnekracht kan gebruiken. Ook mensen met een winterdepressie kunnen Sint-Janskruid goed gebruiken.

Ik oogst Sint-Janskruid tijdens een wildplukwandeling in de natuur of ik pluk het kruide in mijn kruidentuin. Voor de thee kan de hele bloeiende plant worden gebruikt. Ik had laatst een aantal plantjes geplant in mijn achtertuin, later kwamen ze ook op in de voortuin. Kennelijk kiest dit kruid het liefst zelf een plekje uit om te groeien. De natuur weet zelf de beste plek.

In de zomer voeg ik de gele bloemen van het Sint-Janskruid regelmatig toe aan een wildplukmaaltijd. Andere bloemen die je kunt toevoegen: goudsbloemen, komkommerkruid, Oost-Indische kers, heemst, kaasjeskruid, madeliefjes, salie, bieslook, hondsdraf en paardenbloemen.

Als je interesse hebt in het gebruik van Sint-Janskruid dan kun je op zoek gaan naar kruidenthee, Sint-Jansolie of een tinctuur. Of wandel een keertje mee met mijn wildplukwandelingen in de zomer. Dan komen we dit kruid vast tegen.

Leave A Comment

Over de schrijver

Hoi, ik heet Joris. Als spiritueel coach is het mijn passie om mijn inzichten met jou te delen m.b.v. dit soort verhaaltjes. Bekijk mijn blog:

Of heb je wellicht interesse in een coachingsgesprek met mij?