Al vijf jaar heb ik een reizend bestaan, waarbij ik van gemeenschap naar gemeenschap reis. Bij deze ecodorpen werk ik als vrijwilliger in hun permacultuurtuin of als keukenassistent. De afgelopen jaren heb ik diverse landen bezocht zoals o.a. Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Oostenrijk en Zwitserland. Het land waar ik de meeste tijd van het jaar doorbreng is Zwitserland. Ik ben verliefd geworden op het prachtige berglandschap. De Zwitserse natuur maakt mij enthousiast en helpt mij om vitaal door het leven te gaan.

Mijn reizende bestaan is mede mogelijk omdat ik geen eigen woning heb. Ik betaal geen huur of hypotheek. Het vrijwilligerswerk doe ik in ruil voor kost en inwoning. Aangezien ik ook geen auto heb, valt het allemaal mee qua maandelijkse kosten. In het leven hoef ik weinig na te denken over geld. Ik maak me simpelweg niet meer druk om geld, wat eigenlijk heel fijn is. Naast mijn vrijwilligerswerk verdien ik ook inkomen door online te werken als een spiritueel counsellor. Het is voor mij een groot geschenk om mensen te mogen begeleiden op het spirituele pad.

Het telkens op doorreis zijn van gemeenschap naar gemeenschap heeft mij veel gebracht. Het reizen heeft mij vele inzichten en een uniek perspectief op het leven gegeven. De vijf belangrijkste inzichten wil ik hierbij met jullie delen:

1) Reizen leert mij om los te laten en te vertrouwen

Bij het reizen is het fijn om niet al te veel spullen met je mee te sjouwen. Hoe minder bagage ik meeneem in mijn backpack, des te prettiger is het reizen. Ik heb geleerd om licht door het leven te gaan. De les is voor mij om steeds meer de gehechtheid aan spullen los te laten. En dat is geen eenvoudige les. Het reizen toont mij hoe gehecht ik soms nog kan zijn. Laatst had ik bijvoorbeeld bij mijn vertrek van een gemeenschap iets laten liggen. Daar kwam ik pas achter net toen ik in de trein was gestapt. Dat zorgde voor een moment van stress.

Na een reflectie op dit moment zag ik het patroon van hechting heel helder. Ergens had ik al gedacht dat ik deze les geleerd had, maar blijkbaar nog niet voldoende. Gelukkig kon ik mezelf weer herpakken en zag ik in: Waar maak ik mij nu eigenlijk zo druk om? Zulke momenten zijn heel leerzaam. Het is een les in loslaten.

Dit krampachtige vasthouden voelt niet goed. Als mens klampen we ons vast aan onze spullen, ons geld, ons huis etc. Deze dingen geven ons een gevoel van veiligheid. Ware veiligheid zit hem echter niet in spullen. Deze dingen kunnen ons op elk moment van ons leven weer worden ontnomen. Mijn gevoel van veiligheid komt bij mij voort uit een vertrouwen op Bron (God).

Ik zeg niet dat je niets mag bezitten in het leven. Geniet volop van je spullen, je huis, je geld en je overvloed. Maar hecht je er niet aan, anders raak je in paniek en stress als je deze dingen kwijt raakt. Kortom, materie is het niet waard om je druk over te maken. Dingen komen en gaan.

Als ik nog dieper reflecteer op het leven dan zie ik in dat we aan het einde van de rit helemaal niets kunnen meenemen van deze fysieke wereld. Ik zie heel het fysieke bestaan op aarde als een droom. Als de droom voorbij is kun je niets van de materie meenemen. Wat wel werkelijk telt is de groei die je meegemaakt hebt als ziel. Het gaat erom of je een vriendelijk en warm mens ben geweest op deze reis door het leven. Het gaat erom dat je vreugde uitstraalt en je licht laat schijnen!

2) Reizen leert mij wat vertrouwen en flow werkelijk is

De wens groeit in mij om steeds meer in vertrouwen en flow te gaan leven. Hoe meer ik reis, des te meer ik zicht krijg op hoeveel vlakken ik mij nog niet vrij voel. Ik zie ook in dat ik nog veel stappen te zetten heb op het gebied van vertrouwen.

Reizen leert je om buiten je comfortzone te stappen. En dat is zeker niet makkelijk, want als mens voelen we ons comfortabel bij ‘meer van hetzelfde’. Het geeft ons een gevoel van zekerheid als we kunnen voorspellen hoe ons dag eruit zal zien. We voelen de drang naar zekerheid. Vroeger of later beseffen we hoe saai deze keuze is.

Als we willen leven in flow en vertrouwen dan zullen we ons denken en het ‘alles onder  controle houden’ moeten loslaten. We dienen te vertrouwen op een hogere Bron die ons leiding geeft. We luisteren naar ons gevoel en onze intuïtie dan komen we in de ‘flow staat’. In deze flow ervaren we synchroniciteiten en wonderen.

Je kunt de flow vergelijken met lekker ontspannen in je bootje gaan zitten en je mee laten nemen door de stroming. Tijdens je ontspannen boottochtje geniet je van alle schoonheden van de natuur en alle andere mooie geschenken van het NU.

De meeste mensen doen echter veels te veel moeite in het leven. Ze graven eerst een rivier uit, vullen deze vervolgens met water en varen dan ook nog eens tegen de stroming in. Dat is de mens die denkt dat hij alles beter weet.

3) Reizen leert mij dat je het ware paradijs alleen in jezelf kunt vinden

De afgelopen jaren heb ik vele mooie plekke in Europa mogen bezoeken. Zwitserland is werkelijk prachtig. Het adembenemende berglandschap, de magische bossen, de fabelachtig mooie bergstroompjes. Je zou het echt een paradijs kunnen noemen.

Deze natuurlijke wereld is voor mij echter niet het ware paradijs. Het ware paradijs kun je alleen vinden als je naar binnen keert. Het ware paradijs kun je vinden in je eigen hart. Het paradijs is het ervaren van de staat van liefde, dankbaarheid en vreugde.

En deze liefde kun je net zo goed voelen op de zitbank thuis als in het berglandschap van Zwitserland.

4) Reizen geeft mij een groot geschenk: gelijkgestemde zielen!

Als ik terugkijk op mijn reizen dan ben ik zo blij met alle lieve gelijkgestemde zielen die ik heb mogen ontmoeten. Bij de ecodorpen, spirituele centra en festivals kwam ik allerlei inspirerende mensen tegen die op dezelfde manier in het leven staan als ik.

Het voelt voor mij zo fijn om tijd door te brengen met gelijkgestemde zielen. Met deze mensen ging ik wandelen, zwemmen, muziek maken, bij een kampvuurtje zitten en heb ik vele mooie gesprekken gehad.

Gelijkgestemde mensen zijn die zielen die je werkelijk zien en begrijpen. En dat is een groot geschenk. Het komt niet zo vaak voor dat mensen je op een dieper niveau kunnen zien. Dat mensen je essentie kunnen zien en je kwaliteiten herkennen. Aan mijn reizen heb ik een aantal mooie vriendschappen overgehouden.

5) Reizen brengt je zelfinzicht

Als ik simpelweg thuis was gebleven had ik nooit zoveel over mezelf geleerd. Het reizen toont mij wie ik ben. Doordat ik bij de gemeenschappen in aanraking kwam met vele mensen kreeg ik ook telkens een spiegel voorgehouden. In de relatie tot de ander leer je jezelf kennen. Ik heb veel mogen leren over mijn patronen en blinde vlekken. Ook heb ik inzicht mogen krijgen in wat mijn kwaliteiten en talenten zijn in het leven.