Bij het retraite centrum waar ik werk komen er gasten om een week of langer in het donker te mediteren. Dit wordt ook wel een darkness-retreat genoemd. De gasten krijgen een eigen kamer en krijgen in het donker de gelegenheid om naar binnen te keren. Je kunt het vergelijken met een yogi die gaat mediteren in een grot in de natuur. Even geen afleidingen & stress van buitenaf, maar een tijd om naar binnen te keren.

Als we als mens naar binnen keren, dan worden we geconfronteerd met onszelf. We kunnen niet langer ontsnappen aan onze gedachten en innerlijke wereld. Veel mensen vinden dit eng omdat ze ergens weten dat er donkere plekken zijn in hun geest waar ze liever niet naar willen kijken. Zo zijn er een boel mensen die met trauma’s rondlopen. Het kan dus zomaar voorkomen dat er traumatische ervaringen uit de jeugd tijdens een darkness retreat naar boven komen. Denk aan seksueel misbruik of mishandeling. Deze ervaringen zijn zo diep weggestopt dat men zich het niet meer herinnert. Het kan een hele schok zijn om ermee te worden geconfronteerd. Maar… wat we niet zien, dat kunnen we ook niet helen. Het is dus heel belangrijk dat we het monster onder ons bed confronteren.

Ook op een collectief niveau is er momenteel sprake van een donkere periode waar we doorheen gaan. Ik noem het ook wel een wereldwijde detox. Mensen kiezen voor een detoxkuur om hun lichaam te ontgiften en hun immuunsysteem een boost te geven. Zo kiest nu ook onze planeet Gaia (ja, onze planeet heeft een ziel en een naam) voor een detoxkuur voor haar planetaire lichaam. Gaia verhoogt al jaren haar trillingsfrequentie en dit zorgt ervoor dat al het vuil er nu uit komt. En ja… dat ziet er niet zo prettig uit. Maar goed, het natuurlijk beter dat het vuil eruit komt. Het goede nieuws is dus dat ook al ziet het er nu niet mooi uit qua wereldomstandigheden… Al dit vuil dat nu naar bovenkomt, betekent dat de ontgifting werkt en dat het nu zichtbaar wordt, wat al die tijd verborgen was.

Wat is nu de beste houding die we kunnen hebben tijdens een wereldwijde detox? Met deze vraag hou ik mij de laatste tijd veel bezig. Ik zie dat veel mensen de negativiteit liever ontkennen en hun kop in het zand steken. Terwijl ze ergens wel voelen dat iets niet klopt. Dat is hetzelfde als het ontkennen van een trauma. Dat werkt dus niet.

Ook zie ik een aantal spirituele mensen zich puur en alleen focussen op liefde en licht. Tja, dit is natuurlijk ergens heel wijs en verstandig. Dit was ook mijn houding voor een tijd. Door een liefdevolle focus kun je veel bereiken, je zendt namelijk liefdesenergie uit in het energieveld van het collectief. Maar toch voel ik dat deze liefdevolle, passieve houding ook dit niet het krachtigste, hoogste antwoord is.

Stel je voor dat je een kat hebt, en dit diertje kotst in je woonkamer. Het stinkt en je kan er makkelijk instappen. Ga je de kots dan ontkennen? Ga je op je meditatiekussentje zitten focussen op liefde en licht? Of pak je een emmer en een dweil en ruim je liefdevol de kattenkots op? Dit laatste antwoord vind ik de hoogste optie. We dienen liefde in actie om te zetten. We dienen verantwoordelijkheid te nemen. De kots opruimen met een glimlach op je gezicht. Je houdt van je kat en je houding blijft vrolijk. En tijdens de actie zend je ook de liefdevolle vibraties uit! Een liefdevolle, actieve houding!

De werelddetox is natuurlijk veel heftiger en ingrijpender dan dit voorbeeld. Je kunt het eerder vergelijken met een kudde kotsende, kakkende olifanten die rondstampen in je woonkamer. Heel opvallend dat toch veel mensen het blijven negeren dat er iets aan de hand is.

Toch wil ik ook hier mijn verantwoordelijkheid nemen. Liefde is voor mij dat we de poep opruimen, naar de tuin brengen en hier gebruiken als compost om een nieuwe wereld te scheppen. Een wereld waar we allemaal blij van worden. Een wereld waar we in vrijheid, vreugde en liefde met elkaar samenleven.

Hierbij alle fase van de wereldwijde detox op een rij:

Fase 1: Het vuil zien & accepteren

We dienen eerst het vuil onder ogen durven zien. Wat we ontkennen kunnen we niet helen. Mijn perspectief op het vuil:

Het systeem (de matrix) dat door de duistere krachten*  op onze planeet is geïntroduceerd om mens en natuur te onderdrukken, te beheersen en te misbruiken. Dit systeem brengt ons naar de afgrond.

Als we onze les nu niet leren, dan zullen we weer opnieuw moeten beginnen.

* duistere krachten = onze gewonde broeders & zusters die het licht zijn vergeten

Fase 2: Met vreugde en liefde verantwoordelijkheid nemen

We dienen samen te komen als collectief om ons vuil op te ruimen. Zodra we deze keuze hebben gemaakt dan is het natuurlijk de ideale houding om met vreugde en liefde aan de slag te gaan. Een positieve houding & focus is hier op zijn plek. Samen liedjes zingen terwijl we het vuil opruimen.

Fase 3: Een nieuwe wereld scheppen (5e dimensie)

We hebben nu duidelijk gezien wat we NIET willen. Laten we ons nu focussen op wat we WEL willen. De olifantenpoep kan de mest zijn voor het scheppen van een nieuwe wereld. Hoe ziet deze nieuwe wereld er volgens jou uit? Wat is jouw ideale versie? Wat is het hoogste beeld in jouw verbeeldingskracht? Wie wil jij zijn in dit nieuwe verhaal?

Dit is het moment om in onze kracht te stappen en het duister naar het licht te brengen!