Al jaren beleef ik veel plezier aan het maken van groene smoothies. Het is leuk om allerlei ingrediënten in je blender te gooien en te kijken wat het resultaat is. Soms zijn de creaties erg lekker en andere keren is het resultaat minder smakelijk. Het is elke keer weer iets anders. Dit maakt het leuk om te experimenteren.

Groene smoothies worden tegenwoordig steeds populairder. Ze zijn nu ook al te koop in de supermarkt om de hoek. Dit zijn over het algemeen echter smoothies met veel fruit en een klein beetje spinazie. Op zich best smakelijk echter ik wil juist graag een echt natuurlijke, groene smoothie met alle levenskracht van wilde planten uit de natuur.

Ik wil daarom jullie aanraden om wilde kruiden toe te voegen aan je smoothie. Dit maakt je smoothie krachtig en puur. Wat mij betreft is het de volgende stap in de evolutie van smoothies.

Hieronder volgt een lijstje met tips en trucs voor het maken van je smoothie:

1. Kies je wilde kruiden

Deze kruiden kun je toevoegen aan je kruidensmoothie:

Brandnetel, duizendblad, look zonder look, madeliefje, munt, hondsdraf, paardenbloem, postelein, smalle weegbree, veldkers, veldzuring, vogelmuur, witte dovenetel en zevenblad.

Ik heb wel eens een wilde kruidensmoothie gemaakt met 27 kruiden. Als je zo’n kruidensmoothie drinkt, heb je echt een gevoel dat er iets krachtigs je lichaam binnenstroomt. Een ware smaaksensatie en super gezond.

2. Kies je vloeistof

Om te beginnen voeg ik altijd zo’n 500ml aan sap, water of (noten)melk toe aan de blender. Met mijn slowjuicer maak ik het sap van biologische komkommers,  appels, bieten en bleekselderij.  Een andere mogelijkheid is zuiver bronwater. Of je kunt ook kiezen voor havermelk, notenmelk of kokosmelk. Natuurlijk is het helemaal top als je je zelfgemaakte notenmelk kan toevoegen van de noten die je zelf hebt geraapt.

Op een zomerse dag sla ik ook wel een jonge groene kokosnoot open en laat ik het kokoswater langzaam in de blender lopen. Dit zuivere kokoswater is heel gezond en lekker. Het vlees van de kokosnoot kun je vervolgens ook toevoegen aan je smoothie of uitlepelen met je lepel.

3. Voeg een halve avocado toe

Om de smoothie romig te maken en te voorzien van gezonde vetten voeg je een halve avocado toe aan de vloeistof in de blender. De andere helft kun je bewaren voor je volgende smoothie. Even blenden en je hebt een romige basis voor je smoothie.

Sommige voedingstoffen (vetoplosbare vitaminen) kunnen alleen worden opgenomen als er ook vetten aanwezig zijn. Dus het is belangrijk om deze stap niet over te slaan.

4. Kies je zoetstof

Vaak gebruik ik honing of kokosbloesemsuiker om de smoothie een zoete smaak te geven. Honing is misschien wel de gezondste zoetmaker die we kennen. Het is veel gezonder dan suiker. Ik gebruik vaak honing in mijn smoothies, echter soms doe ik dit niet aangezien ik ook kan genieten van de kruidige smaak van de natuur. Andere gezonde zoetstoffen die je kunt uitproberen zijn ahornsiroop en stevia. Agavesiroop kies ik dan weer niet aangezien agavesiroop teveel bewerkt is en geraffineerde fructose bevat.

5. Kies je fruit

Vaak kies ik voor mango, sinaasappel of meloen om mijn smoothie een heerlijke fruitsmaak te geven. Zo gaan munt en meloen heel goed samen. Ook ben ik een liefhebber van mango met maggiplant (lavas). Deze smoothie noem ik dan mangi.

Het wordt natuurlijk alleen maar leuker als je wilde bessen gaat toevoegen aan je smoothie. Ik voeg met plezier bosbessen toe of de krenten van de Amerikaanse krentenboom. Dit is geen smoothie meer, maar eerder een goddelijk  elixer!

Niet te vergeten zijn de vruchten uit eigen tuin. Denk aan frambozen, bramen, aardbeien etc. Hier kan ik persoonlijk echt geen genoeg van krijgen.

6. Kies je groene poeders

Spirulina en chlorella zijn hele gezonde toevoegingen voor je smoothie. Je kunt deze superfoods toevoegen als je je smoothie nog rijker wilt maken met voedingsstoffen.

Kortom er zijn vele mogelijkheden om je groene smoothie te voorzien van een upgrade. Ik zou zeggen:  ‘experimenteer en geniet’!