Zeven principes voor ware gezondheid

Het onderwerp gezondheid is nu belangrijker dan ooit. Al 15 jaar onderzoek ik hoe je als mens op een oergezonde wijze in het leven kan staan. In dit verhaal deel ik met jullie mijn inzichten die ik de afgelopen jaren heb verzameld.

Aanvankelijk heb ik inspiratie opgedaan tijdens de vele cursussen en opleidingen die ik heb gevolgd. Ik heb geleerd van de kruidenvrouwtjes, de natuurgeneeskundigen, de therapeuten, de sjamanen, de yogi’s en de mystici. Veel van hun kennis & de essentie van hun boodschap heb ik kunnen integreren tot een eigen visie.

Echter de meeste inspiratie heb ik opgedaan door zelf een bewuste relatie aan te gaan met de natuur. Je eigen ervaring brengt de ware kennis die niet met woorden en labels te vangen is. Je kunt bijvoorbeeld een beschrijving lezen van hoe een appel smaakt, maar pas als je zelf een hap neemt in de appel en de smaak ervaart dan weet je werkelijk de smaak.

Zo is het ook met de ‘zeven principes voor gezondheid’ die ik heb ontdekt. Je kunt ze doorlezen ter inspiratie, maar uiteindelijk zal je eigen ervaring, het toepassen en het integreren van deze kennis, je werkelijke leermeester zijn.

Principe 1: Een liefdevolle relatie met de heilige elementen

Onze planeet is opgebouwd uit de elementen: aarde, water, lucht en vuur (en ruimte). Deze elementen zijn de bouwstenen van ons fysieke lichaam en het hele aardse vlak. De elementen zijn veel meer dan we denken. Deze elementen zijn bewust! Dat de elementen ‘bewuste entiteiten’ zijn zal voor veel mensen een totaal nieuw begrip zijn.

Het element lucht dat rondom en door je lichaam beweegt heeft bewustzijn. De lucht die je ademt is een bewuste entiteit. Het element aarde dat je ondersteunt en waar je lichaam uit opgebouwd is, is bewust. De wateren van de aarde, het water dat door de lucht waait in de vorm van wolken en het water in je lichaam is bewust. Het element vuur is ook bewust.

Er is werkelijk een wonder gebeurd, want deze vier entiteiten, deze onmetelijke wezens van aarde, vuur, water en lucht hebben zich met elkaar verenigd om ons dit lichaam te geven. Dit is een groot geschenk dat ons is gegeven door Bron. Alleen al dit feit vult mij met een gevoel van diepe dankbaarheid en eerbied. Voor mij zijn de elementen heilig!

Hoe onderhoud ik een bewuste en liefdevolle relatie met de elementen? Mijn relatie met aarde gaat heel diep. Elke dag (ook in de wintertijd) neem ik even de tijd om op blote voeten te wandelen over het gras, zand of aarde. Het dauwtrappen op een grasveld vind ik heerlijk!

Tijdens het aarden gebruik ik mijn verbeeldingskracht om een energetische verbinding te maken met de planeet. Ik stel mij voor dat er ‘energetische wortels’ vanuit mijn wortelchakra & voetchakra’s diep de aarde in gaan. Vervolgens ontstaat er een liefdevolle communicatie tussen mij en de planeet. Ik vul de aarde met mijn licht & liefde en het aarde element geeft mijn lichaam alles wat het nodig heeft qua mineralen, vitaminen etc. Ook trekt het aarde element de afvalstoffen via mijn voetzolen uit mijn lichaam. Fijn om zo’n krachtige bondgenoot te hebben!

Ook water is een grote geliefde van mij! Ik doe niets liever als ik een duik nemen in een ijskoud bergriviertje of bergmeertje in Zwitserland. Of als ik in Nederland ben, ga ik graag naar Terschelling voor een duik in de Noordzee. Wow, wat geeft een duik in ijskoud water je een heerlijk gevoel!

Elke keer als ik iets drink dan uit ik eerst een mantra om het water te zegenen en te vitaliseren. Water is namelijk informatiedragend. Daarom drink ik het liefst stromend bronwater van een bergstroompje. Bronwater is springlevend en bevat informatie van het ecosysteem.

Via ons tweede chakra (heiligbeenchackra) zijn we verbonden met het element water. Tijdens groepsmeditaties stuur ik ook altijd licht & liefde via dit chakra naar alle bergstroompjes, meertjes, rivieren en oceanen van de planeet.

Het element lucht is ook mijn vriend. Elke keer als ik een frisse wind voel op mijn huid dan is dat een groot geschenk. Goosebumps/ Gänsehaut (kippenvel) vind ik een heerlijke sensatie. Elke keer als de wind mij een heerlijke geur brengt tijdens een natuurwandeling dan vind ik dat zo fijn! In de Provence rook ik laatst de geur van tijm in de lucht, dat was een geschenk van mijn vriend Lucht. Kruidengeuren en de geuren in een bos maken mij vrolijk. Het hartchakra is onze verbinding met het element lucht. Via het hartchakra stuur ik energetische boodschappen van licht & liefde naar alle hoeken van de planeet. Ik visualiseer energetische vogeltjes die door de lucht naar alle hoeken van de planeet vliegen met een boodschap van liefde!

Het vuurelement brengt mij vrolijkheid en optimisme! Zeker tijdens deze donkere dagen zoek ik zo vaak mogelijk de zon op. Elke keer als de zon schijnt, ga ik halfnaakt in de zon zitten. De zon maakt het mogelijk voor ons lichaam om vitamine D aan te maken. Vitamine D is van groot belang voor een goede gezondheid. Echter de zon schenkt ons energetisch zoveel meer dan we door hebben. Wat er allemaal precies gebeurd hoef ik niet op intellectueel niveau te begrijpen. Ik vind het prachtig dat er energetisch een verbinding is zodra je je met aandacht en liefde met de zon verbind. Where your attention goes energy flows!

Het kan mij niets schelen wat voorbijgangers van mij denken als ik aan het aarden of zonnen ben. Wellicht vragen ze zich af: wat doet die man daar toch met zijn blote voeten op het grasveld? Hoe meer je kan loslaten wat anderen van je denken des te beter!

Als je een bewuste en liefdevolle relatie aangaat met de elementen dan worden ze je bondgenoten en breng je meer gezondheid & vitaliteit in je leven.

Principe 2: Een liefdevolle relatie met de natuur

Als ik mensen observeer in Nederland dan besef ik dat velen van ons leven in een illusie. We lijken meer interesse te hebben in onze technologische speeltjes dan in de schoonheid van de natuur. Als wij de schoonheid van de natuur niet meer kennen en niet meer zien, dan kunnen we de natuur ook niet liefhebben.

Het is nu van groot belang dat we onze verbinding met de natuur herstellen. We zijn namelijk één met de natuur. Als we de natuur vernietigen, dan vernietigen we onszelf. Als we echter de natuur eren en liefhebben dan scheppen we een liefdevol leven.

Iedereen kan ik aanraden om een keertje op pad te gaan met een wildplukker. Deze gids leert je de eetbare planten, paddenstoelen, zeewieren, vruchten en noten kennen. Al helemaal tof als je na afloop van de wandeling kan smullen van al die lekkere natuurhapjes. Dit is een verrukkelijke manier om je te verbinden met de natuur! Er zijn in de natuur bovendien ook veel kruiden en paddenstoelen die ons immuunsysteem een boost kunnen geven.

Veel klachten die mensen ervaren zullen verdwijnen als ze dagelijks zouden tuinieren. Een eigen kruidentuin aanleggen is een van de beste manieren om je te verbinden met de natuur. Dit kruidentuintje wordt jouw ruimte van liefde om je dagelijks te verbinden met de natuur. Het is leuk om je eigen kruidenthee te maken en erg gezond om kruiden aan je salades toe te voegen.

Als je je met liefde met een tuin verbindt, dan houdt deze tuin ook van jou! Er zullen kruiden in je tuin opkomen die je specifiek kunnen helpen bij je gezondheidsklachten. Er is geen toeval, alles is verbonden met elkaar. De natuur weet precies wat je lichaam nodig heeft. De kruiden die je lichaam beter kunnen maken, komen op in je eigen tuin.

Principe 3: Een liefdevolle relatie met jezelf

De relatie die je hebt met jezelf is van groot belang voor je gezondheid. Als je jezelf werkelijk liefhebt en je dagelijks deze energie van liefde en dankbaarheid laat stromen door je lichaam, dan heeft dit een wonderbaarlijk gunstig effect op je fysieke welzijn. De energie van liefde geneest, brengt harmonie en vitaliseert je lichaam.

Echter als je de hele dag in angst, zelfkritiek, woede, haat of verdriet doorbrengt dan is dat letterlijk een aanval op je eigen lichaam. Veel van onze moderne ziektes ontstaan eerst in onze geest. Een bewust mens onderzoekt dus elk moment van zijn leven of hij/zij bij elke gedachte, daad en woord uit liefde of uit angst komt. Het is zeer nuttig om je bewust te zijn van je huidige staat-van-zijn. Deze staat-van-zijn bepaald wat je energetisch naar je toe trekt.

Principe 4: Een liefdevolle relatie met Bron

De relatie die je hebt met Bron is van wezenlijk belang voor een goede gezondheid. Ik zie Bron als mijn grote Geliefde! Ik zie Bron als mijn grote Vriend. Bron is elk moment van mijn leven aanwezig en herinnert mij eraan om door de ogen van liefde te kijken naar alles en iedereen. In elk mens is Bron namelijk ook aanwezig!  We zijn allen één met elkaar. Dit principe vergeten we maar al te vaak. We gaan teveel op in de illusie en we vergeten dat we in de kern allemaal één met Bron zijn.

Ziekte is puur een menselijke schepping. Als we ons leven weer in afstemming brengen met Bron is er sprake van heling. Mocht je toch een keer ziek worden is het belangrijk om van een ziekte niet de vijand te maken. Ziekte is een signaal van je lichaam dat er sprake is van een disbalans. Vaak hebben we de subtielere signalen van het lichaam genegeerd en nu is een ziekte een sterker signaal van de natuur dat we iets dienen te veranderen om weer harmonie te scheppen. Het beste antwoord op een ziekte is acceptatie & dankbaarheid. Gebruik vervolgens het signaal om iets ten positieve te veranderen om de balans weer te herstellen.

Principe 5: Voeding voor lichaam & geest

De meeste ideale manier om je te voeden is wat mij betreft wildplukken. Je haalt de voeding direct en gratis uit de natuur. Wildplukmaaltijden zijn voedzaam, medicinaal en zien met een beetje creativiteit er vaak prachtig uit. Een andere krachtige manier is om zelf je voedsel te verbouwen. Denk aan een permacultuurtuin of een voedselbos. Dit is levert niet alleen een overvloedige oogst maar ook meer biodiversiteit in ons land.

Het is ook een leuk om bij een zelfoogstuin/zelfpluktuin je eigen groente en fruit te kunnen oogsten. Mocht dit ook teveel moeite voor je zijn dan kun je je abonneren op een groentetas bij de lokale gezondheidswinkel.

Bij het aanschaffen van voedsel kijk ik altijd naar de volgende drie voorwaarden:

1) Is het biologisch? Bespoten voeding koop ik niet.

2) Wat zijn de ingrediënten die zie toevoegen aan het product?

3) Zijn de intenties zuiver van de boer?

Garbage in, garbage out” is een uitdrukking uit de ICT wereld die wordt gebruikt om mensen er op te wijzen dat software alleen maar zinnige informatie kan leveren wanneer zij met juiste informatie worden gevoed. Zo werkt het ook met ons lichaam. Ik zie mijn lichaam als mijn tempel. En ik hou mijn tempel graag schoon!

Hetzelfde principe geldt ook wat betreft het voeden van onze geest. Waarmee vullen we onze geest? Ik probeer mezelf te voeden met inspirerende boeken & podcasts en ik luister graag naar mooie muziek. Ik breng veel tijd door in de natuur. Daarmee voed ik mijn lichaam & geest met de zachte energie van de natuur.

Principe 6: Ontgifting

In deze moderne wereld zijn er helaas veel verontreinigingen aanwezig in onze leefomgeving. Het is enorm belangrijk om je lichaam te ontgiften/ontslakken. Denk aan een detoxkuur of enkele dagen vasten. Het kan heel gezond zijn om meerdere keren per jaar enkele dagen te sapvasten. Hiermee geef je het lichaam de tijd om te zuiveren, want het lichaam hoeft even geen energie te stoppen in het verteren van voeding. Verder zijn er vele yoga- & ademhalingsoefeningen (pranayama) die je kunt toepassen om je lichaam te ontgiften.

Principe 7: Evenwicht

Ben je van nature een lui mens? Dit temperament kan je leiden naar een ‘bore-out’. Geef jezelf in dat geval dagelijks een trap onder je kont om in beweging te komen. Leer m.b.v. doorzettingsvermogen en zelfdiscipline om je innerlijke vuur meer aan te spreken! Het kan bijvoorbeeld heel gezond zijn om je dag te beginnen met yoga-oefeningen zoals ‘de zonnegroet’. Ons lichaam heeft beweging nodig om in balans te blijven. Na afloop van mijn yogaoefeningen voel ik mij energiek. Ik voel dat mijn lichaam stroomt.

Aan de andere kant zie ik ook veel mensen die te veel vuur hebben. Dit temperament kan je leiden naar een burn-out. Zulke vurige types putten zichzelf teveel uit en zou er baat bij hebben om meer rust & ontspanning te scheppen. Voldoende rust is zeer belangrijk! In de wintertijd sla ik graag in de middag een warme wollen deken om mij heen en hou ik een winterslaapje van een half uurtje. Ook is het een gezonde gewoonte om in de ochtend of avond te mediteren. Meditatie zorgt voor innerlijke vrede en balans.

Voor je fysieke en mentale gezondheid is het heel belangrijk om evenwicht te scheppen in je leven. Alleen jij kan bepalen wat je dit moment meer of minder nodig hebt. Qua onderwerpen zoals voeding, ontgifting, beweging en rust dien jij te bepalen waar het evenwicht ligt. Als je te extreem & te streng en te fanatiek wordt dan is er geen sprake van balans. Echter als je te losjes & makkelijk bent voor jezelf dan is er ook geen sprake van balans. Ware gezondheid kun je alleen vinden als je de middenweg bewandelt tussen alle uitersten & extremen!

2 Comments

  1. Ronald 24 januari 2021 at 13:42 - Reply

    Perfect! Dankje Joris. Je creëert een geweldig mooi licht!

    • Joris 27 januari 2021 at 12:58 - Reply

      Dankjewel Ronald. Ook mooi om te zien dat jij graag een duik maakt in het koude water! Het was fijn om je te ontmoeten brother!

Leave A Comment

Over de schrijver

Hoi, ik heet Joris. Als spiritueel coach is het mijn passie om mijn inzichten met jou te delen m.b.v. dit soort verhaaltjes. Bekijk mijn blog:

Of heb je wellicht interesse in een coachingsgesprek met mij?