Antifragiliteit van het madeliefje

Er is een plantje wat ik heel erg bewonder en dat is het madeliefje. De officiële naam is Bellis perennis wat “eeuwige schoonheid” betekent. Het plantje ziet er lief en schattig uit, maar de eigenschap die ik bewonder is de enorme (veer)kracht van dit plantje. Het madeliefje is namelijk oersterk.

In Oostenrijk was er dit jaar tot halverwege mei nog sneeuwval. Elke keer als de dikke sneeuwlaag weer gesmolten was dan zag ik de madeliefjes gewoon weer tevoorschijn komen. Ze zijn blijkbaar bestand tegen sneeuw en vorst.

Ook het regelmatig vertrapt worden deert ze niet. Als je met de grasmaaier erover heen gaat, dan help je hun zaadjes te verspreiden over je grasveld. In zekere zin profiteren ze er dus zelfs van als het grasveld wordt gemaaid. Mijn conclusie, het plantje is niet alleen krachtig, maar ook anti-fragiel.

Het concept ‘Antifragiliteit’ is een term afkomstig van de schrijver Nassim Nicholas Taleb. Hij heeft er een inspirerend boek over geschreven. Antifragiliteit is meer dan veerkracht. Wie antifragiel is, is dol op chaos en wordt er zelfs beter van, net zoals het veelkoppige monster Hydra uit de Griekse mythologie. Elke keer als een van zijn koppen werd afgehakt, groeiden er twee voor terug.

Zelf probeer ik ook om veerkrachtig en antifragiel in het leven te staan. Als ik veel reizen maak dan kom ik veel veranderingen tegen op mijn pad en het is belangrijk om dan een veerkrachtige, antifragiele houding te tonen. Ik voel wel dat ik sterk in mijn schoenen sta als ik veranderingen/nieuwheid telkens weer kan omarmen en in stressvolle situaties mij kan richten op vertrouwen en moed. Je kunt dus leren om te profiteren van stress door je antifragiel op te stellen.

Krachtig door het leven gaan vind ik belangrijk. De meeste mensen in Nederland hebben een fragiele levenswijze. Laatst hoorde ik de ‘rewilding expert’ Daniel Vitalis spreken over de moderne mens. Hij kwam met een nieuwe naam voor de moderne mens. De ‘Homo Sapiens Domesticus Fragilis’. En ik ben het met hem eens. De moderne mens is gedomesticeerd en zwak. We brengen teveel tijd door binnen en scheiden ons af van de natuur. Hierdoor worden we gedomesticeerde, slappe kasplantjes. Aangezien het kasplantje nooit in aanraking komt met de stress van de elementen leert dit plantje ook niet om krachtiger te worden door de stressfactoren.

We zijn niet meer bestand tegen het leven in de natuur. Je ziet het ook met onze huisdieren… In de natuur heb je de grijze wolf. Een krachtig dier. En wat gebeurde er met de grijze wolf toen dit dier duizenden jaren geleden in aanraking kwam met de mens? De wolf veranderde geleidelijk in een chihuahua… Denk je dat een chihuahua kan overleven in de natuur? Haha… ik weet wel zeker van niet.

Als we ons afscheiden van de natuur dan verliezen we onze kracht. Het is mijn wens om net als het madeliefje krachtig en anti-fragiel door het leven te gaan. Ik zoek dus ook zoveel mogelijk de natuur op. De natuur maakt mij krachtig. Ik wil juist dat mijn lichaam in aanraking komt met de elementen, de temperatuurschommelingen, de natuurlijke/wilde voeding, de natuurgeluiden, de natuurgeuren, de aarde-frequenties (blote voeten wandelingen) en de zachte en intense energie van de natuur.

Onze Iceman ‘Wim Hof’ vind ik daar een mooi voorbeeld van. Hij deinst er niet van terug om in het ijskoude water te zwemmen. Vorig jaar in Zwitserland ging ik dagelijks het ijskoude water in van een stromend bergriviertje. In het begin voelt het koud. Maar daarna… Het voelt echt zo heerlijk… Je huid voelt geweldig. En je merkt dat de doorbloeding van je hele lichaam verbeterd. Om vervolgens lekker in de zon op te warmen is wel zo fijn. Zonlicht is ZO belangrijk voor onze gezondheid. Niet alleen voor het het aanmaken van vitamine D.

Mijn keuze is duidelijk. Ik kies net als het madeliefje voor een anti-fragiele, robuuste levenswijze! Ik kies ervoor om mij dagelijks te verbinden met de natuur.

Leave A Comment

Over de schrijver

Hoi, ik heet Joris. Als spiritueel coach is het mijn passie om mijn inzichten met jou te delen m.b.v. dit soort verhaaltjes. Bekijk mijn blog:

Of heb je wellicht interesse in een coachingsgesprek met mij?