Op een prachtige, zonnige dag in oktober sprong ik op mijn fiets met de intentie om appels te oogsten bij mij in de buurt. Een tijdje geleden heb ik namelijk een aantal appelbomen gespot in mijn woonplaats Assen en ik ga elk jaar in de herfst een rondje maken langs deze appelbomen om te kijken of de appels al rijp zijn.

Aangezien de appels soms hoog in de boom hangen heb ik een lange bamboestok meegenomen om bij deze appels te kunnen komen. Een tikje met de stok is vaak genoeg om de appels die hoger hangen op de grond te laten vangen. Soms helpt het ook om de boom een beetje te schudden. Dan vallen er ook appels uit die rijp zijn.

Achteraf gezien ben ik blij dat ik die stok heb meegenomen, want ik kon hiermee wel zo’n 10 appels uit de bomen tikken. Ik moet zeggen dat ik toch wel erg veel plezier beleef aan zo’n appeloogst. Waarom appels in de winkel kopen als je ze ook met veel plezier zelf kan plukken?

Terwijl ik zo bezig was met appels oogsten, kwam een hovenier op mij af van een nabij gelegen tuin. Hij vertelde mij dat ze bij de boomgaard om de hoek ook een boel appels hadden geplukt. Hij zei: ‘Je mag zoveel appeltjes meenemen als je wilt‘.

Kijk, dat vind ik nu leuk! Ik was op het juiste moment op de juiste plaats. Ik hou wel van zulke synchroniciteit. Ik heb vervolgens mijn hele fietstas vol geladen met appels. Wat een prachtig voorbeeld van overvloed. Het mooie was dat ik nog maar net begonnen was met mijn rondje appels oogsten en toch al een volle tas!

Ik fietste verder naar een park waar ik een aantal bomen had gespot. Hier werkt mijn methode van appels uit de boom tikken ook prima. Wat is het toch leuk om te leven in overvloed! En dit gevoel van overvloed bracht mij niet alleen appels, maar ook walnoten, hazelnoten en beukennootjes die ik van de grond kon rapen. De herfst is voor mij een van de leukste seizoenen om te gaan wildplukken. Er is in de herfst altijd zoveel te vinden.

Als ik op pad ga in de natuur zie ik soms ook wel eens een wilde appel (malus sylvestris).  Deze boom of struik wordt 3 tot 8 meter hoog. De appels zijn klein en zuur en de takken hebben soms doornen. Toch is het leuk om zo’n boom te spotten en de appels te oogsten voor het maken van gelei of appelmoes.

Als je eenmaal de smaak te pakken hebt dan ga je overal appelbomen zien. Laatst was ik op visite bij mijn ouders en maakte ik een wandeling door de buurt. En wat zie ik daar? Een joekel van een appelboom met grote, rode appels.

Snel heb ik een trapje uit de schuur van mijn ouders gehaald en ben ik naar de boom toe gegaan om appels te oogsten. Ik heb daar acht prachtige appels kunnen plukken. Kijk, ik hou wel van zulke cadeaus van moeder natuur.

Momenteel heb ik deze herfst zo’n 75 appels op verschillende locaties kunnen plukken. En ik ga nog zeker wel een aantal rondjes maken langs de appelbomen om te kijken of ik er nog meer kan oogsten.

Wat je allemaal met appels kunt? Zelf gebruik ik ze o.a. voor het maken van appelsap en appelmoes. Maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken voor het maken van een heerlijke appeltaart. Echter meestal eet ik de appels gewoon direct op of in stukjes door een fruitsalade.

Overvloed komt niet altijd in de vorm van geld of materiële spullen. Overvloed kan ook in ons leven komen als we de geschenken van Moeder Natuur weer (her)ontdekken. Als wildplukker kom je dan thuis met een overvloed aan appels, bessen, noten, paddenstoelen en kruiden. Dat noem ik nu echte rijkdom!