Bosaardbeien plukken

In de maand juni geniet ik elk jaar van het bosaardbeien plukken. We hebben een hele border vol in onze voortuin met deze bodembedekker. Het is een kruipplantje dat in principe overal kan groeien. Zowel op bosgrond als in de tuin gedijt dit plantje prima.

De bosaardbei (Fragaria vesca), is de wilde tegenhanger van de cultuuraardbei. De smaak van gecultiveerde aardbeien is lekker, dat zullen de meeste mensen wel met mij eens zijn. Echter ik ben echt verliefd op de zoete smaak van de wilde aardbeitjes. De smaak van rijpe bosaardbeien is echt subliem. Pas als je zelf de smaak heb geproefd dan begrijp je wat ik bedoel. En vruchtjes plukken in je eigen tuin is natuurlijk wel zo leuk! Elke dag even de tuin in en je hebt zo een handje vol geplukt. Voor mij is dit een geluksmoment.

Ook in het wild kom ik tijdens een wandeling zo af en toe het bosaardbeitje tegen. Dat voelt dan echt als een cadeautje van de natuur. De bosaardbei kan wel makkelijk verward worden met de schijnaardbei. Deze kom je vaak tegen in parken. De vruchtjes hebben niet veel smaak.

Recepten bosaardbei

Je kunt van het blad een kruidenthee maken. Bijvoorbeeld in combinatie met munt of met citroenmelisse.

Verder gebruik ik de bosaardbeitjes als topping voor mijn toetjes (zie foto). Ik voeg bijvoorbeeld bosaardbeien & blauwe bessen toe aan biologische, rauwmelkse yoghurt. Een klein beetje honing erbij maakt het helemaal lekker!

Voor de veganisten onder ons, je kunt de vruchtjes ook toevoegen aan zelfgemaakte chocolademousse. Deze mousse maak ik met 1 avocado, 2 eetlepels rauwe cacaopoeder en 1 eetlepel honing. Je hebt hier wel een keukenmachine voor nodig. Bovenop deze ‘hemelse modder’ kun je zoveel bosaardbeien toevoegen als je maar wilt. Heerlijk en simpel! Als jij dit recept ook gaat proberen, dan hoor ik graag je bevindingen in een reactie op dit bericht.

Ook ben je welkom om een plantje mee te krijgen als je interesse hebt. Deze bodembedekker verspreidt zich razendsnel door je tuin. Dan kan jij vervolgens weer andere mensen blij maken. De natuur geeft gratis aan iedereen. Laten wij dit mooie voorbeeld volgen!

Leave A Comment

Over de schrijver

Hoi, ik heet Joris. Als spiritueel coach is het mijn passie om mijn inzichten met jou te delen m.b.v. dit soort verhaaltjes. Bekijk mijn blog:

Of heb je wellicht interesse in een coachingsgesprek met mij?