De vijf voordelen van outdoor yoga

Yoga is de laatste jaren enorm populair geworden in de westerse wereld. In Nederland zijn er ongeveer 558.000 mensen die regelmatig yogaoefeningen doen.

Er zijn heel veel verschillende soorten yoga en dit aantal neemt alleen maar toe. Om enkele voorbeelden te noemen, er is bijvoorbeeld: poweryoga, hatha yoga, ashtanga yoga, hot yoga, acro yoga, aerial yoga, kinderyoga en zwangerschapsyoga.

Voor mensen die graag buiten in de natuur willen bewegen is er ‘outdoor yoga’. Er worden op verschillende plekken in Nederland outdoor yogalessen gegeven. Meestal op een mooie plek aan het water of in het bos.

Maar wat zijn de voordelen van outdoor yoga t.o.v. yoga beoefenen op een sportschool?

1) Je ademt tijdens de les zuivere lucht

Veel mensen in de westerse samenleving zitten steeds vaker binnen. We kennen allemaal wel de sfeer op een kantoor. Het zijn vaak muffe ruimtes, waar veel mensen dicht op elkaar zitten achter hun computer. Hier word je als mens niet gelukkig van.

Op de sportschool is de lucht helaas niet veel beter. Vaak kunnen de ramen niet eens open en wordt het binnenklimaat volledig geregeld via de airco. Deze lucht is dood en bevat geen levenskracht.

De mensen die bij bij mij een outdoor yogales volgen, hebben een ander verhaal. De yogalessen worden gegeven midden in het bos. Zodra je op deze plek komt, merk je direct het verschil. Je ruikt de geur van dennenbomen, gras en bloemen. Je voelt de zuiverheid van de plek. Het voelt als thuiskomen.

Zuivere lucht is bij het beoefenen van yoga heel belangrijk. Als je in de natuur yoga beoefent met de correcte ademhaling, dan kan je veel prana (levenskracht) opnemen uit de natuur.

2) Je raakt met blote voeten de aarde aan

De mensheid heeft vroeger altijd op blote voeten gelopen en op de grond geslapen, totdat wij de schoenen uitvonden. Als enige wezens op de aarde lopen wij op schoenen, meestal met isolerende zolen. Zo raken we het contact met de aarde kwijt en zijn we los gekoppeld van de helende energie van de aarde.

Niet veel mensen beseffen dat er een helende energie vanuit de aarde komt. Wanneer we direct contact maken met de aarde, dan ontvangt ons lichaam een lading energie, waardoor we ons snel beter gaan voelen. Dit wordt ook wel aarden genoemd. Het is dan ook niet gek dat veel mensen zich zo goed voelen na een dagje op het strand of het in het park.

Bij outdoor yogalessen kan je ervoor kiezen of je wel of niet gebruik wilt maken van een yogamat. Een les op blote voeten in het gras of het zand voelt voor veel mensen als een verrijking: alsof je er een zintuig bij hebt gekregen. Het voelt dus niet alleen heel prettig aan, maar het geeft je ook een boost van extra energie.

Het oefenen op ongelijk oppervlak als zand of gras zorgt natuurlijk wel voor meer uitdaging dan op een platte vloer. Maar, zegt Miraj, een natuurlijke ondergrond stimuleert je bij het trainen van evenwicht en het ontwikkelen van je spieren in voeten en benen.

3)  Je komt in aanraking met alle weersomstandigheden

Zonnestralen hebben een positief effect op je gezondheid. Dat is voor bijna iedereen duidelijk. Dankzij de invloed van de zon, kan je lichaam vitamine D produceren.

Natuurlijk kom je bij outdoor yoga niet alleen in aanraking met zonneschijn, maar met alle soorten weer. Soms is het tijdens een les ook fris en kan het zacht regenen. Maar juist het oefenen in de kou is heel gezond voor je lichaam. Je lichaam leert zich zo aan te passen aan de temperatuurschommelingen.

Als we hele dagen binnen zitten, dan worden we net zo slap als kasplantjes. Indien we onszelf blootstellen aan de elementen en aan de temperatuurschommelingen, dan heeft dit een gunstig effect op ons immuunsysteem, worden we minder snel ziek en hebben we meer energie.

Je zult ook merken dat je het minder snel koud hebt dan anderen. Hoe vaker je oefeningen doet terwijl het fris is buiten, hoe beter je lichaam leert je interne kachel aan te zetten.  Waar je vroeger in huis je kachel al snel aandeed, merk je nu dat je lichaam zelf veel beter zijn temperatuur kan reguleren. Als het een paar graden kouder is in huis, dan maakt dat jou niets uit, terwijl anderen daar wel moeite mee kunnen hebben.

4) Natuurlijke geluiden zorgen voor stressvermindering

Tegenwoordig lopen er veel mensen rond met klachten als stress en depressie. De geluiden in de natuur helpen ons om van deze klachten af te komen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat natuurlijke geluiden, zoals bijvoorbeeld de zang van vogels en het stromen van water, een stressverminderende werking hebben op mensen. Deze geluiden brengen ons in een vredige stemming. Wat weer een gunstige invloed heeft op je gezondheid.

Door deze natuurgeluiden wordt het makkelijk voor ons om negatieve gedachten los te laten. Stress smelt van ons af en en we arriveren in het hier en nu.

5) Je voelt bij outdoor yoga sterk de verbinding met de natuur

Yoga werd vroeger alleen maar buiten beoefend. Dat blijkt ook wel uit het feit dat veel yogahoudingen (asana’s) vernoemd zijn naar bewegingen van dieren.

Bij de outdoor yogalessen komt het vaak genoeg voor dat je een cadeautje krijgt van de natuur. Je ziet bijvoorbeeld opeens een eekhoorntje de boom in rennen terwijl je in een houding staat. Elke les brengt weer nieuwe verrassingen met zich mee. Deze momenten in de natuur maken elke les uniek.

Vanwege het beoefenen van yoga in de natuur voel je je ook meer verbonden met de natuur. En dit is wat tegenwoordig voor veel mensen heel belangrijk is. Dat we er weer aan herinnerd worden dat we onlosmakelijk verbonden zijn met de natuur.

Als steeds meer mensen deze verbinding voelen met hun natuurlijke omgeving, dan is de natuurlijke consequentie hiervan dat we ons meer gaan inzetten voor de belangen van de natuur.

Hierdoor overstijgen we ons ego (alleen denken vanuit het eigenbelang) en verleggen we onze energie naar dienstbaarheid aan het grotere geheel. Het uiteindelijk doel van yoga is om ons te laten ervaren dat we allen één zijn.

Leave A Comment

Over de schrijver

Hoi, ik heet Joris. Als spiritueel coach is het mijn passie om mijn inzichten met jou te delen m.b.v. dit soort verhaaltjes. Bekijk mijn blog:

Of heb je wellicht interesse in een coachingsgesprek met mij?