De echte superkrachten

Als je kijkt naar de filmwereld van tegenwoordig dan zie je steeds meer films over superhelden. Denk aan films zoals Spiderman, Superman,de Avangers etc. Deze films over superhelden spiegelen iets aan ons. Ze tonen onze dromen en fantasieën over het verkrijgen van superkrachten. We voelen namelijk allemaal ergens dat we onze grenzen als mens kunnen overstijgen.

Je vergeet tijdens het kijken van een dergelijke film even je eigen gelimiteerde leventje en je kunt wegdromen in de fantasiewereld van superhelden. Ergens is het ook een onschuldige wens, want wie droomt er nu niet van om rond te kunnen vliegen als superman? Helaas zijn dit soort films echter voornamelijk gericht op sensatie, geweld en visuele effecten. Het zijn over het algemeen oppervlakkige verhalen die veel entertainment & afleiding bieden maar weinig inhoud.

Laatst zag ik een film genaamd Limitless. Een actie-thriller over een onsuccesvolle schrijver die gebruik maakt van een experimenteel medicijn dat hem in staat stelt 100% gebruik te maken van zijn hersencapaciteit. Als man evolueert hij naar de ‘perfecte versie’ van zichzelf. De resultaten zijn verbluffend. Binnen een week schrijft hij zijn roman af, leert hij vreemde talen in minder dan een dag, vallen de mooiste vrouwen bij bosjes voor hem en kan hij zich alles wat hij ooit heeft gezien of gelezen herinneren.

Deze filmt toont ons een heel verleidelijk idee. Als mens verlangen we er natuurlijk naar om ons hoogste potentieel te leven. Echter wat ik zo zonde vind aan dit verhaal is dat hij zijn vergaarde krachten misbruikt. Hij gebruikt zijn kracht om geld te vergaren, vrouwen te versieren en macht te verkrijgen. Eigenlijk leeft hij helemaal niet zijn hoogste potentieel, maar gebruikt hij zijn kracht voor een grote egotrip.

Als ik onze fantasie & dromen over superkrachten onder de loep neem, wat zal ik dan ontdekken? De eerste vraag die bij mij naar boven komt is… Waarom willen we een superkracht? Het antwoord dat opkomt is: We willen ons speciaal voelen. We willen bewondert worden. We willen ons geaccepteerd en geliefd voelen door anderen. Kortom we verlangen naar superkrachten omdat we validatie willen van een ander. Zou je ook naar een superkracht verlangen als alleen jij je er bewust van was? Op die manier kom je erachter of je verlangen ontspringt uit een wens om validatie te krijgen van anderen.

Het misbruiken van krachten voor het vergaren van macht of het verkrijgen van validatie toont ons hoe volwassen/rijp iemand is qua spirituele ontwikkeling. Je vraagt je misschien af wat nu wel echte superkrachten zijn? Wat zijn ware krachten die we kunnen aanspreken die niets te maken hebben met uiterlijk vertoon, macht en de wens tot validatie?

Een prachtig voorbeeld is te zien in de film Groundhog day. De film gaat over een chagrijnige weerman genaamd Phil, die met veel tegenzin in een klein plaatsje een reportage moet maken en daar vervolgens elke morgen op dezelfde – en niet bepaald zijn beste – dag wakker wordt.

Phil zit als het ware vast in een tijdlus en beleefd elke dag weer dezelfde dag. In het begin van het verhaal beland hij in een zware depressie en besluit om zijn eigen leven te beëindigen. Maar zelf dit helpt hem niet om te ontsnappen aan zijn lot. Elke ochtend wordt hij wakker op dezelfde dag.

De film neemt een andere wending zodra Phil besluit om los van de omstandigheden elke dag het beste van zichzelf te laten zien. Je ziet de hoofdrolspeler langzaam maar zeker veranderen van een chagrijnige vent naar iemand die een prachtige levenshouding toont. Hij kiest er voor om zich hartelijk, geïnteresseerd en vriendelijk op te stellen naar zijn collega’s. Waar hij eerder op de straat aan zijn medemens voorbijliep, toont hij nu compassie en dienstbaarheid. Tijdens zijn weerreportage kiest hij zijn woorden zorgvuldig en spreekt hij uit zijn hart. De knappe vrouw in de film waar hij op viel, probeert hij niet langer indruk op te maken. Hij ziet nu haar innerlijke schoonheid en ze valt op hem vanwege zijn authentieke, liefdevolle houding. Kortom waar voorheen steeds dezelfde dag hem grote ergernis bracht, brengt zijn goede houding hem nu de beste dag ooit.

Als jij onder deze huidige moeilijke wereldomstandigheden een goede houding kunt tonen dan ben je wat mij betreft een echte superheld. Je ontwaakt tot je hoogste potentieel als je expressie geeft aan je ware krachten zoals: vriendelijkheid, dienstbaarheid, humor, liefde, aandacht, authenticiteit, vergevingsgezindheid, wijsheid en zachtaardigheid.

Leave A Comment

Over de schrijver

Hoi, ik heet Joris. Als spiritueel coach is het mijn passie om mijn inzichten met jou te delen m.b.v. dit soort verhaaltjes. Bekijk mijn blog:

Of heb je wellicht interesse in een coachingsgesprek met mij?