De herfst is een prachtig seizoen voor het wildplukken. Denk maar aan de vele paddenstoelen en noten die in dit jaargetijde te vinden zijn. Oktober is de maand dat ik op pad ga voor hazelnoten. De hazelaar (Corylus avellana) is meestal een 3-6m hoge struik met veel stammen. Hij kan ook uitgroeien tot een 10-12 m hoge boom. Voor mij is de hazelaar makkelijk te herkennen aan zijn hartvormige bladeren met een gezaagde rand. Ik kom ze regelmatig tegen tijdens een wandeling of fietstocht door de natuur.

Er zijn  veel verschillende soorten hazelnootstruiken. Je hebt bijvoorbeeld ook de Turkse en de rode hazelaar (Corylus colurna en Corylus maxima). En er zijn ook nog een boel kruisingen tussen de verschillende struiken. En deze hazelnoten kunnen dan ook qua smaak  en uiterlijk verschillend zijn.

Afgelopen jaar vond ik een veldje met aan de rand allemaal hazelaarstruiken. Wat een prachtige vondst! Ik kon mijn plukmandje vullen met wel honderden hazelnoten. Eenmaal thuis heb ik ze geteld en kwam ik op 800 hazelnoten uit. Zo’n plek kan je onthouden (of in een boekje noteren) voor volgend jaar.

Ik heb van november t/m maart kunnen eten van deze heerlijke hazelnoten. De hazelnoten die je in de natuur vind zijn smaakvoller dan die je in de winkel koopt. Ik heb een tijd gewerkt in een natuurvoedingswinkel en daar betaal je al snel zo’n 28 euro voor een grote verpakking hazelnoten. In het buitenland mislukt wel eens een oogst van hazelnoten en dat zorgt voor een prijsstijging op de hazelnoten markt. Hazelnoten uit de natuur zijn echter gratis en je zult het vast met mij eens zijn dat de smaak echt beter is.

Soms vind je hazelnoten met een gaatje erin, deze moet je laten liggen want daar is een insect in gekropen. Andere noten zijn nog maar net op de grond gevallen en zijn nog een beetje groen van kleur. Deze hazelnoten moeten eerst nog hun mooie bruine kleur krijgen. Thuis laat ik de noten die ik heb gevonden enkele weken drogen voordat ik ze ga eten.

Mocht je nu ook enthousiast zijn geworden om je eigen hazelnoten te gaan verzamelen dan raad ik je aan nog wel een notenkraker voor hazelnoten aan te schaffen. De hazelnoten hebben namelijk een hard omhulsel dat je eerst moet kraken.

Als je met mij mee op pad wilt dan kun je met mij contact opnemen. Veel plezier met het nootjes rapen!