Moes van de Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een exoot in Nederland.  Hij komt in grote getale voor en wordt zelfs gezien als een schadelijke invasiesoort. De plant is sterk woekerend en zodra hij ergens gevestigd is, vrijwel onuitroeibaar. De plant wordt op sommige plekken bestreden. Let erop dat je niet op deze plekken oogst.

Natuurlijk kunnen we ook altijd kijken naar de voordelen van een plant. De duizendknoop is namelijk erg smakelijk en gezond. De jonge, sappige stelen kun je verwerken zoals rabarber. Je kunt van de stengels een jam of een moes maken.

Japanse duizendknoop schijnt ook te kunnen helpen bij de ziekte van Lyme. De plant verschijnt op steeds meer plekken op de wereld waar ook de met lyme besmette teek wordt waargenomen. Als er ergens een ziekte komt, dan heeft de natuur ook een antwoord. Japanse duizendknoop bevat o.a. resveratrol en deze stof heeft medicinaal gezien een positieve werking.

Gedurende een wandeling door een natuurgebied zag ik dit voorjaar de herkenbare stengels boven de grond komen. De jonge stengels zijn makkelijk te herkennen. De stengels zijn rood gevlekt en van binnen hol.  Ik heb een aantal dikke, sappige stengels geplukt om er thuis een moes van te maken.

Recept Japanse duizendknoopmoes

Hieronder lees je de stappen voor het maken van de moes:

  • Verwijder alle blaadjes en snij de stengels in stukjes. Je kunt ook de buitenste velletjes er een beetje van afsnijden. Deze zijn namelijk erg draderig.
  • Voeg een klein laagje water toe aan de stengels.
  • Kook de stengels in circa 10 minuten tot een moes.
  • Gebruik een blender of een staafmixer om de moes nog fijner te maken.
  • Je kunt kokosbloesemsuiker of een beetje appelmoes aan de duizendknoopmoes toevoegen om de smaak zoeter te maken.
  • Voeg een beetje kaneel toe en smullen maar!

Japanse duizendknoop bevat oxaalzuur. Eet dit gerecht dus niet elke dag en ook niet in te grote hoeveelheden.

4 Comments

  1. W. J 8 april 2017 at 21:11 - Reply

    Beetje krijt toevoegen ivm oxaalzuur.

  2. Arianne 19 februari 2019 at 19:15 - Reply

    Hai Joris!
    Leuk recept. Ik ben ook een fan van Japanse duizendknoop, maar sinds daar vorig jaar (2018) zo’n ophef over is ontstaan en deze plant actief bestreden moet worden volgens de overheid, durf ik niet meer te gaan plukken. Hoe weet je of de plant met gif is bespoten?
    Ik heb hem jarenlang in het Amsterdamse Vondelpark geplukt, ergens langs een modderpaadje. Het maakt een prachtig geluid: alsof je een Grolschflesje opent! Groetjes, Arianne

    • Joris 24 februari 2019 at 08:59 - Reply

      Hoi Arianne,

      Ja klopt. Ze hebben ervoor gekozen om deze plant te bestrijden met gif. Ik zou dus alleen deze plant plukken op plekken ver weg van de bewoonde wereld. Op plekken waarvan je zeker weet dat ze de plant niet bestrijden.

  3. M 23 juni 2020 at 10:40 - Reply

    … of de plant zelf verbouwen…
    Mbt oxaalzuur, meen ik te weten dat het dodelijk kan zijn voor nierpatiënten, dus wees gewaarschuwd

Leave A Comment

Over de schrijver

Hoi, ik heet Joris. Als spiritueel coach is het mijn passie om mijn inzichten met jou te delen m.b.v. dit soort verhaaltjes. Bekijk mijn blog:

Of heb je wellicht interesse in een coachingsgesprek met mij?