Als het voorjaar is ga ik op pad langs weilanden, vennen en sloten op zoek naar pinksterbloemen (Cardamine pratensis). Deze vrolijke, roze bloemen zijn te plukken vanaf de maand april, maar bloeien zeker tot eind mei. Soms vind ik er nog wel eens een begin juni. Veel planten die vroeg in het voorjaar bloeien werden vroeger Paasbloem of Pinksterbloem genoemd en deze plant heeft de naam behouden. De soort is inheems en overal te vinden in Nederland.

Pinksterbloemen hebben een scherpe en licht bittere smaak. Zowel de bladeren, bloemen als de stengels kun je plukken voor in je salade. De pinksterbloem is heel rijk aan vitamine C en is dus zeker een gezonde toevoeging aan je salade. Vanwege de pittige smaak gaan de bloemen ook goed in kruidenboters, soepen en sauzen.

Het is ook leuk om de bloemen als versiering te gebruiken voor een yoghurttoetje. Ik voeg dan wel een beetje kokosbloesemsuiker toe aan de yoghurt om de scherpe smaak van de bloemen te compenseren.