Het blijft leuk om als wildplukker weer een nieuwe ontdekking te doen. Dit keer gaat het om de vruchten van een kerspruim. Deze 7 meter hoge boom had ik twee jaar geleden gevonden in onze wijk, maar ik wist toen nog niet dat de vruchten eetbaar zijn. Soms draagt deze boom enorm veel vruchten en soms ook enkele jaren geen vruchten. Dat komt wellicht door vorst in de lente waardoor de bloesems van de kerspruim kapot vriezen.

Dit jaar heb ik gelukkig veel vruchten kunnen plukken van de kerspruim. Een cadeau van de natuur. Ik heb een trapje meegenomen naar de boom om ook de vruchten die hoog hangen te kunnen plukken. Ik geniet van zulke momenten waarbij ik kilo’s vruchten kan plukken.

Opvallend dat bijna niemand de kerspruim kent. Terwijl ik op het trapje sta, zie ik soms voorbijgangers geïnteresseerd kijken naar wat ik pluk. Blijkbaar weten mensen niet dat je deze vruchten kunt eten. De meeste mensen gaan gewoon voorbij aan deze boom. Vervolgens kopen ze pruimen in de winkel. Zonde, want het is zo leuk om te plukken in de natuur. Nu vallen er vele rijpe vruchten op de grond zonder dat mensen ze oprapen. Wat mij betreft is het tijd dat we al mens weer leren om te genieten van de overvloed van de natuur!

Ik heb de kerspruimen gedeeld met de mensen thuis. Heerlijk zoet! Iedereen is er dol op! Ook kon ik het niet laten om de vruchten in de vorm van een hartje neer te leggen. Ik vind het leuk om creatief te zijn. Gezien de vele kilo’s vruchten leek het mij ook leuk om jam te maken. De ingrediënten die ik gebruik voor de kerspruimjam: kerspruimen, kokosbloesemsuiker en arrowrootpoeder. Eerst even de pruimen mixen in de blender en daarna opwarmen op het vuur. Deze kerspruimjam is werkelijk verrukkelijk!