De afgelopen weken heb ik een aantal gemeenschappen bezocht. Het zou fijn zijn als ik een nieuwe gemeenschap vind om te wonen en te werken. Tot ik die plek heb gevonden, verblijf ik bij mijn ouders in Zuid-Holland. De steun van mijn ouders waardeer ik, echter het is zeker niet altijd makkelijk om weer in mijn ouderlijk huis te leven. Familieleden kunnen makkelijk mijn emotionele knoppen indrukken, waardoor ik tijdelijk even uit balans ben. Toch waardeer ik deze situatie ook, aangezien ik een kans krijg om iets te leren.

Als je ervaart wat je niet wilt, dan is het aan de andere kant ook direct helder wat je wel wilt. Bij mij ontstaat nu de wens tot soevereiniteit. Soeverein zijn betekent voor mij dat we zelf bewust kiezen en creëren. Ik wil niet dat familieleden kunnen bepalen hoe ik mij van binnen voel. Ook wil ik niet dat externe omstandigheden bepalen hoe ik mij voel. Ik wil zelf als een bewuste schepper mijn keuzes maken. Ik luister naar mijn eigen gevoel en maak mijn eigen keuzes.
Als ik mezelf vraag wat er nodig is om te oefenen qua soevereiniteit dan komen de volgende drie stappen tot mij.

1) Uitzoomen naar een hoger perspectief
Vaak worden we als mens zo in beslag genomen door het dagelijkse leven waar we in zitten is dat we vergeten wie we werkelijk zijn. We zijn niet dit lichaam. We zijn niet onze denkgeest. Nee, we zijn het bewustzijn zelf. Onze identificatie met het lichaam en de denkgeest belet ons om vanuit een hoger perspectief naar onszelf te kijken.

De oefening die ik zelf toepas, noem ik ook wel uitzoomen. Als ik uitzoom dan zie ik mezelf niet langer als het lichaam of als mijn gedachten. Ik zie mezelf als het bewustzijn waarbinnen alle verschijnselen zich aan mij voordoen. Ik schep dus als het ware een beetje afstand tussen mij en alles wat er aan mij verschijnt. Ik stap in de rol van observator. Ik ben de bewuste, lege ruimte waarbinnen alles (lichaam, objecten, mensen, gedachten) verschijnt.

2) Observeer jezelf en kijk naar waar je vandaan komt als je een keuze maakt
Vanuit dit hogere perspectief observeer ik vervolgens het nu moment en is het helder waar mijn keuzes en handelingen vandaan komen. Ik zie of ik naar mijn eigen waarheid luister of dat ik luister naar de waarheid van een ander. Ik zie of ik mijn eigen vrije wil volg of dat ik handel vanuit een onbewuste programmering uit mijn verleden. Ik zie of ik zelf keuzes maak of dat ik volgzaam ben wat betreft de kudde. Ik zie of ik bij anderen mijzelf durf te zijn of dat ik een masker opzet. Ik zie of ik naar mijn gevoel luister of dat ik mijn gevoel onderdruk. Ik zie of ik mijn hoogste vreugde in het leven volg of dat ik beperkende overtuigingen geloof en mijzelf daarmee saboteer.

3) Stap in de rol van schrijver en verander je verhaal
Nu ik uitgezoomd ben en ik mijn keuzes kan observeren is het tijd om richting te geven aan mijn leven. Op dit moment geef ik mijzelf de rol van schrijver van mijn eigen verhaal. De wereld is mijn speelveld en mijn lichaam & persoonlijkheid is de hoofdrolspeler van mijn verhaal.

Als jij zelf de schrijver zou zijn wat betreft je eigen verhaal, welk verhaal zou je dan schrijven? Zou je er een komedie van willen maken of een tragedie? Zou je wellicht een avontuurverhaal willen schrijven. Jij mag het zeggen! Jij schrijft in elk nu moment het scenario. Wie wil jij zijn in dit moment?

Omdat veel mensen zo ingezoomd zijn wat betreft de dagelijkse sleur en beperkende overtuigingen vergeten we dat we in de rol van de schrijver kunnen stappen en een nieuw verhaal voor onszelf kunnen schrijven. We hoeven echt niet telkens weer te kiezen voor ‘meer van hetzelfde’. We kunnen een nieuw en avontuurlijk verhaal voor onszelf schrijven.

Hiermee wil ik niet per se impliceren dat we alles zelf kunnen bepalen wat er gebeurd op het fysieke speelveld. Sommige thema’s en gebeurtenissen heb je vooraf aan je fysieke incarnatie al bepaald. Het thema van je verhaal kun je niet altijd in het moment bepalen. Echter hoe jij door het leven gaat kun je wel altijd kiezen. Je kunt vreugdevol door een moeilijk thema heen gaan of je kunt je neerslachtig voelen en jezelf de slachtofferrol geven. Dat is je vrije keuze.

Dit zijn wat mij betreft de drie stappen om soevereiniteit in je leven te ervaren. Ik hoop dat deze inzichten jou ook helpen. Gun jezelf de tijd om ermee te oefenen. Mocht je net als ik ervaren dat je zo af en toe keuzes maakt die niet in afstemming zijn, vergeef jezelf en ga simpelweg door met oefenen.

Ik ben nieuwsgierig naar welke verhalen jullie voor jezelf schrijven. Ik kies sowieso voor een verhaal met veel vreugde, dankbaarheid en liefde!