Steeds meer mensen krijgen door dat zonnestralen goed zijn voor onze gezondheid. Echter niet veel mensen beseffen dat er ook een helende energie vanuit de aarde komt. Wanneer we direct contact maken met de aarde, dan ontvangt ons lichaam een lading energie, waardoor we ons snel beter gaan voelen. Dit wordt ook wel aarden genoemd.

Dit inzicht heeft mij ertoe gebracht om te gaan dauwtrappen. Elke ochtend trek ik mijn sokken uit en stap ik op blote voeten de achtertuin in om te wandelen over het gras dat ’s morgens vroeg nog nat is van de dauw. Dauwtrappen is voor mij een ideale manier om te verbinden met de energie van de aarde. Naast de helende energie die je ontvangt, krijgt het lichaam ook een extra mogelijkheid om zich te ontdoen van afvalstoffen. Via de voeten voer je vele afvalstoffen af.

Dauwtrappen is niet alleen heel gezond voor je, maar het voelt voor mij ook echt heerlijk om te doen. Het voelt verfrissend en vitaliserend om met je blote voeten door het natte gras te lopen. Het lopen op blote voeten voelt alsof je er een extra zintuig bij hebt gekregen. Je voelt alle verschillende temperaturen en texturen van de ondergrond. Dit maakt het lopen op blote voeten voor mij elke keer een unieke ervaring.

Ook in de winter vind ik het heerlijk om door de tuin te lopen op blote voeten. Misschien vinden anderen dit te koud, maar ik kan juist genieten van de kou. Het blootstellen van je lichaam aan verschillende temperaturen is heel gezond. Deze afwisseling tussen koud en warm zorgt voor een goede doorbloeding en heeft een gunstige werking op het immuunsysteem. Mijn lichaamstemperatuur blijft ook bij koud weer heel constant en onder mijn controle. Omdat ik als yogadocent veel beweeg, heb ik een goed werkende interne kachel. Door dit ‘innerlijk vuur’ mag wat mij betreft de kachel in huis vaak uit.

Als het gaat sneeuwen vind ik het helemaal leuk om door de tuin te lopen op blote voeten. Dit noem ik dan geen dauwtrappen, maar sneeuwtrappen! Ik wandel met korte broek en blote bast door mijn tuin alsof het zomer is en ik krijg het niet snel koud. Heerlijk om de sneeuw op je huid te voelen. Lekker fris!

Dauwtrappen is dus iets wat je elk seizoen kan doen. Afgelopen zomer heb ik echter de ultieme manier gevonden van dauwtrappen. Op een middag zag ik donkere wolken aan de hemel verschijnen en even later begon het keihard te regenen. Waar iedereen op zo’n moment naar binnen holt om te schuilen, trok ik mijn zwembroek aan en holde ik juist naar buiten. Zo’n moment wil ik niet missen.

Wow, wat kan het geweldig zijn om een zomerse bui te voelen op je huid. Waarom sluiten we ons af voor de regen, met paraplu’s en regenjassen, terwijl het ook zo’n heerlijk geschenk kan zijn? Ik stond juichend van plezier in mijn zwembroek in de tuin. Klaar om te ontvangen! Klaar om te voelen! Klaar om te ervaren! Op zo’n moment kan het mij weinig schelen wat anderen van mij denken. Ik voel dat ik leef! En daar gaat het mij om.

Het is best intens als het dan ook nog gaat bliksemen. Maar dat maakt het alleen maar spannender. Zo’n moment in de tuin voelt als een emotionele ontwaking. Dus mijn advies: begin vanaf morgen met dauwtrappen en bij een zomerse bui ga dan snel naar buiten met je zwemkleding om te stormtrappen!

Na zo’n intense ervaring ben je niet meer dezelfde.