Vijf recepten met wilde bosbessen

De eerste keer dat ik bosbessen (Vaccinium myrtillus) ging plukken was ik 17 jaar oud. Ik ging toen met vrienden hoog in de bergen van Oostenrijk besjes plukken tot onze emmertjes vol waren. Het prachtige uitzicht over de bergen en het plezier van het plukken zal ik nooit vergeten.

Sindsdien blijft het een van de leukste wildpluk uitjes in de zomer om bosbessen te plukken . Ik hou elk jaar goed in de gaten wanneer de eerste bosbessen aan deze dwergstruiken rijp worden. Halverwege juni (of begin juli) ga ik met een emmertje het bos (of de bergen) in en ik beleef urenlang veel plezier aan het plukken van deze heerlijke vruchtjes.

En ik blijf ontdekkingen doen! Vorig jaar kwam ik in de bergen van Zwitserland een andere variant bosbes tegen. De naam is rijsbes (Vaccinium uliginosum). Tof om twee varianten naast elkaar te kunnen plukken. En dan er is ook nog de rode bosbes, maar dat is weer een ander verhaal.

Of je ze nu gaat plukken in de bergen van Zwitserland (of Oostenrijk) of bij het bos om de hoek, het plukken van bessen is echt zo’n activiteit waar je nooit genoeg van krijgt. Je kunt je familie/kinderen ook meenemen voor het plukken. Kinderen ondervinden dan uit eigen ervaring dat eten ook te vinden is in de natuur en dat niet alles uit de winkel komt.

Wildplukken in de natuur met een diep gevoel van dankbaarheid is voor mij de mooiste manier van eten. Bovendien geeft het mij veel voldoening om mijn eigen maaltijd bij elkaar te sprokkelen in de natuur. Wildplukken voelt voor mij altijd goed, de frisse geur van het bos, het gezang van vogels, de zon op mijn gezicht en natuurlijk lekker snoepen van deze overvloed aan bosbessen. Wat een heerlijke ontdekking om de bosbessenstruiken spontaan tegen te komen tijdens een wandeling! Moeder natuur verschaft ons altijd veel cadeaus.

De bosbessenoogst gebruik ik vervolgens voor het maken van berry bowls, bosbessensmoothies, bosbessenijs, bosbessenjam of voor het maken van een bosbessentaart. Het grootste gedeelte van de oogst verdwijnt echter direct in mijn mond. Hieronder vind je mijn recepten.

1) Berry bowls

In mijn houten kom voeg ik de volgende bessen en bloemen toe afkomstig uit de natuur en uit eigen kruidentuin:

 • Blauwe bessen
 • Aalbessen
 • Zwarte bessen
 • (Bos)aardbeien
 • Krenten van de Amerikaanse krentenboom
 • Goudsbloemen
 • Kaasjeskruid bloemen
 • Sint-janskruid bloemen
 • Komkommerkruid bloemen
 • Oost-Indische kers.

De hoeveelheid ingrediënten kun je zelf bepalen aan de hand van je eigen behoefte. Elke berry bowl is weer anders, ze zijn nooit hetzelfde.

2) Bosbessensmoothie

Met mijn blender en slowjuicer maak ik de volgende gezonde shake:

 • 500 ml kokoswater
 • 250 gram bosbessen
 • ½ avocado
 • ½ navelsinaasappel
 • sap van een ½ rode biet
 • aardbeien
 • 1 theelepel maca
 • 1 theelepel rauwe cacao
 • 1 theelepel baobab
 • 1 eetlepel biologische honing.

Het beste is om het water te gebruiken van een verse jonge kokosnoot, maar het is ook prima als je biologisch kokoswater haalt in de natuurvoedingswinkel. Of je kunt i.p.v. het kokoswater ook komkommersap gebruiken dat je hebt gemaakt met je sapmachine.

Dit recept is genoeg voor zo’n twee glazen. Een voor jou en een voor je partner!

3) Bosbessenijs

Met mijn blender maak ik bosbessenijs. Wat heb je nodig voor dit heerlijke toetje?

 • bevroren stukjes banaan
 • bevroren bosbessen

Zoals je ziet een heel eenvoudig recept. Daar hou ik van! Je kunt zelf de hoeveelheden bepalen.

4) Wilde bosvruchtenjam

Mijn eenvoudige recept voor het maken van de jam van bosvruchten die je zelf kunt plukken:

 • bosbessen (of eventueel blauwe bessen uit eigen tuin)
 • wilde bosaardbeien (of eventueel aardbeien uit eigen tuin)
 • krenten (van het Amerikaanse krentenboompje)
 • kokosbloesemsuiker (voor als je het iets zoeter wilt)
 • arrowrootpoeder

Ook hier kun je de hoeveelheden zelf bepalen. Zelf weeg ik nooit iets, haha… Ik maak het gewoon. Door te luisteren naar mijn gevoel, kom ik vanzelf uit op de juiste hoeveelheden.

5) Rauwe & wilde bosbessentaart

En een rauwe en wilde bosbessentaart mag natuurlijk niet ontbreken. Je hebt nodig:

 • 250 gram rauwe cashewnoten
 • 200 gram bosbessen (zelfgeplukt)
 • 150 gram dadels (in stukjes gesneden)
 • 100 gram hazelnoten (of walnoten) die je zelf hebt geraapt tijdens de herfst
 • drie eetlepels rauwe cacaopoeder
 • drie eetlepels kokosolie
 • halve theelepel vanille poeder
 • citroensap (van een halve citroen)

Hoe maak je de bosbessentaart klaar?

 1. Week de noten weken enkele uren in water.
 2. Bekleed je taartvorm met bakpapier.
 3. Meng met een keukenmachine de hazelnoten, dadels, cacaopoeder en (gesmolten) kokosolie tot een plakkerige inhoud.
 4. Met een lepel kun je nu de bodem van je taart maken. Druk het goed aan.
 5. Maak nu (voor de tweede laag) een cashewnotenmengsel met vanillepoeder, het citroensap en kokosolie in de keukenmachine.
 6. Voeg het cashewnotenmengsel toe bovenop de eerste laag.
 7. Plaats de taart in de vriezer voor enkele uren.
 8. Plaats de taart vervolgens in de koelkast om deze weer te ontdooien.
 9. Met een staafmixer mix je de bosbessen. Bewaar enkele bosbessen ter versiering van je taart.
 10. Voeg de bovenste bosbessenlaag toe aan je taart.
 11. Voeg ter versiering enkele eetbare bloemen toe. Zoals bijvoorbeeld goudsbloemen.

En smullen maar!

Leave A Comment

Over de schrijver

Hoi, ik heet Joris. Als spiritueel coach is het mijn passie om mijn inzichten met jou te delen m.b.v. dit soort verhaaltjes. Bekijk mijn blog:

Of heb je wellicht interesse in een coachingsgesprek met mij?