Langs bosranden en stadsparken vind ik elk jaar veel vlierbessenstruiken. Vlier (Sambucus nigra) is makkelijk te plukken en erg gezond. Je herkent vlier aan de heerlijk geurende, witte vlierbloesems. De bloemen groeien in tot wel dertig centimeter grote schermen. De bloei is van mei tot juli. De bloeiende schermen van de lijsterbes lijken enigszins op die van de vlier. Haal deze dus niet door elkaar. De lijsterbes bloeit echter iets eerder dan de vlier.

Vlierbloesem wordt op veel manieren gebruikt. Van de bloesems maak ik elk jaar enkele liters siroop. Ook zet ik thee van de bloesems.

Vlierbloesemthee

Giet 1 kopje kokend water over 1 eetlepel gedroogde vlierbloesems, laat het ongeveer 10 minuten trekken en zeef dan de thee. Vlierbloesemthee kan onbeperkt worden gedronken. Tevens is de thee is een beproefd middel tegen koorts.

Vlierbloesemsiroop

Pluk ongeveer 30 bloesems en was deze af onder de kraan. Op die manier spoel je de kleine insecten af die op sommige bloesems aanwezig kunnen zijn. Laat ze ongeveer 1 uur koken in een grote pan en zoet ze met 500 gram rietsuiker. Volgens mij kan het ook met honing, echter dit heb ik zelf nog niet geprobeerd. Giet de siroop over in steriele flessen en zet ze op een donkere plek. Zelf bewaar ik het in de koelkast. Vanwege de lekkere smaak is de siroop vrij snel op.