Elke ochtend sta ik vroeg op om te mediteren. Dit is voor mij de ideale manier om de dag met innerlijke rust en stilte te beginnen. Vaak word ik van nature al wakker rond 5:30. Of soms word ik ook gewekt door het hanengekraai van de haan bij de kinderboerderij om de hoek. De haan is het meest elektrische dier, dat de eerste trillingen van de zon opvangt, nog vóór het licht. Ik ben eigenlijk heel dankbaar voor deze natuurlijke wekker, dan hoef ik tenminste niet wakker te worden met de herrie van een echte wekker.

Als ik eenmaal wakker ben, geniet ik van het jubelende ochtendkoor. Elke vogelsoort is afgestemd op een bepaalde zonnetrilling en aangezien de verschillende trillingen ons achtereenvolgens bereiken, valt telkens een andere vogelsoort in bij dit ochtendkoor, dat de zon begroet.

Net als de vogels ik begroet elke ochtend de zon met een zonnegroet (yogahouding). Ook geniet ik van de eerste zonnestralen op mijn gezicht als ik ga dauwtrappen. De simpele dingen in het leven, zoals zonlicht op je gezicht, kunnen bij mij een diepe gevoelens teweegbrengen.

Er is één piepklein vogeltje dat ik elke ochtend uit volle borst in de tuin hoor zingen. Dat is het winterkoninkje. Eigenlijk is de officiële naam Winterkoning. Maar ik vind het verkleinwoord ‘winterkoninkje’ veel beter passen omdat het zo’n schattig, klein vogeltje is. De kracht zit hem juist in het verkleinwoord.

Dit fiere koninkje hoor ik meerdere malen in de ochtend in onze tuin zingen. Soms zie ik het energieke vogeltje, met zijn opgerichte staartje, heen en weer huppend op onze schutting. Op andere momenten zit hij ergens in onze Goudiep te zingen. Dit kleine, bruine bolletje geluk vult mijn hart elke keer weer met vreugde als ik hem zie. Dit vogeltje wakkert de liefde aan in mijn hart en daar ben ik het winterkoninkje heel dankbaar voor. In momenten van liefde voel ik mij namelijk de beste versie van mezelf. Niets voor niets heb ik het winterkoninkje gekozen als logo. Vianatuur doe ik namelijk uit liefde voor mens en natuur.

De vogels met hun gezang zijn voor ons een bron van inspiratie. Een inspiratie om uit volle borst te zingen. Om expressie te geven aan wat we in ons hart voelen. Het is zo belangrijk om je gevoel te uiten in het leven. Om jezelf te laten zien aan anderen, voor wie je echt bent. En de mooiste uiting die wij kunnen kiezen is de energie van liefde.

En het maakt niet uit hoe je uiting geeft aan je gevoel. Ik ben ook zeker een voorstander van ‘enthousiast vals zingen’ onder de douche. Het gaat erom dat je jezelf durft te uiten. Dus mijn advies: Zing elke ochtend zoals de vogels zingen!

Photo credit: ianjoseph273 via VisualHunt / CC BY