Het is een bewuste keuze van mij om in vrijheid te leven. Mijn leven is zonder haast, zonder stress, zonder zorgen en zonder gedoe. Ik ben net zo vrij als de zwaluwen in de lucht. Ik vind het heerlijk om lekker ontspannen op het gras te liggen en de vliegkunsten van de zwaluwen te bewonderen.

Een van mijn aangeboren kwaliteiten is een gevoel voor schoonheid. Vooral in de natuur word ik blij van de vele subtiele schoonheden die er te zien zijn. Ik gebruik hier het woord subtiel omdat deze schoonheden pas zichtbaar worden, zodra je echt de tijd neemt om met liefdevolle aandacht de natuur waar te nemen. Dit vraagt om innerlijke rust, stille observatie en afstemming op het ritme van de natuur.

Ik geniet ontzettend van deze subtiele schoonheden. Schoonheid is voor mij een uitnodiging om de energie van liefde te laten stromen door mijn lichaam. Enkele voorbeelden van de cadeautjes & schoonheden van natuur:

1) Groene glinstering van een wilde bij

In de kruidentuin neem ik de tijd om te genieten van de heerlijke kruidengeuren. Ik zit een tijdje in stilte en ik zie een piepkleine wilde bij die op een bloem komt zitten. Als ik deze bij van dichtbij observeer, dan zie ik de prachtige groene glinstering van deze bij.

2) Een waterspreeuw die in het water duikt

In Zwitserland genoot ik van de waterspreeuw (een zeldzame vogel). Deze waterspreeuw duikt het stromende water in op zoek naar voedsel. Zo mooi om te zien. Je dient deze vogel wel in stilte te benaderen, zodra de waterspreeuw een mens ziet, vliegt hij snel weg.

3) Een winterkoning familie

Laatst zag ik een familie winterkoninkjes in de bossen van Zwitserland. Och, wat een geschenk. Winterkoningbaby’s zijn zo ontzettend schattig! Ik smelt helemaal als ik deze kleine vogels zie.

4) De blauwe ogen van een kitten

Laatst klom er een kitten van anderhalve week op mijn schoot. Deze kitten had zulke prachtige, blauwe ogen!

5) De kleuren van blauwtjes, groentjes en vuurvlinders

Deze zomer heb ik genoten van de vele vlinders. Ik geniet van het blauw van het blauwtje, het oranje van de vuurvlinder (en de morgenrood) en het groen van het groentje. Tussen de bloemen en de vlinders voel ik mij thuis.

6) De sterrenhemel zonder lichtvervuiling

Ik vind het heerlijk om buiten te slapen onder de sterrenhemel. Op plekken zonder lichtvervuiling zie je de schoonheid van onze melkweg! Zo leuk om vallende sterren te tellen en weg te dromen. Pure gevoelens van magie en verwondering.

8) De dans van een weidebeekjuffer

Bij de gemeenschap in Duitsland hebben ze een eigen bron. Wel zo fijn om na een warme dag werken in de tuin een duik te nemen in het frisse bronwater. Ook nam ik de tijd om de vlucht van de weidebeekjuffers te observeren. Dit wordt de dans van de weidebeekjuffer genoemd, omdat de juffers in sierlijke bewegingen om elkaar heen en achter elkaar aan vliegen. De blauwe & groene kleuren van weidbeekjuffer zijn intens mooi.

9) Goudhaantjes en ijsvogeltjes

Lees hier mijn verhaal over de ijsvogel: http://vianatuur.nl/ijsvogels-en-goudhaantjes/

10) Zeeappel

Laatst vond ik in Portugal op het strand een prachtige zeeappel. Wow, echt een cadeautje van de natuur. Ik hou ervan om schelpen, haaientanden en fossielen te vinden in de natuur.

Macrofotografie is een leuke manier om deze schoonheid van de natuur te kunnen delen met anderen. Ik heb de afgelopen tijd vele mooie foto’s kunnen maken: https://www.instagram.com/vianatuur/. Echter ik voel dat ik liever de natuur observeer zonder een camera. Bij macrofotografie zit, sta of lig je al snel in een oncomfortabele houding om de foto te maken. Bovendien verstoor je al snel de natuur. De vlinder die je van heel dichtbij op de foto wilt zetten, die kan niet langer ongestoord op zijn bloem zitten. De camera zorgt ervoor dat mijn focus gaat naar het maken van prachtige foto’s en dan gaat de magie al snel verloren. Zonder camera is er meer ruimte voor mijn innerlijke gevoelsbeleving.

Ook vind ik het leuk om mensen te observeren. Als (jonge) man was ik vroeger al snel betoverd door de schoonheid van vrouwen. Eigenlijk besef ik nu dat ik meer keek door de ogen van lust dan door de ogen van liefde. Als je door de ogen van liefde kijkt, dan kijk je dieper dan de uiterlijke schoonheid. Je ziet de ziel van een mens, de energie, de innerlijke kwaliteiten.

Onze maatschappij lijkt volledig betoverd door slechts uiterlijke schoonheid. Zo zijn er YouTube video’s over make-up met meer dan 10 miljoen views. Tja als je het mij vraagt, ik vind het nu tijd dat we leren om de schoonheid van onze imperfecties te zien: http://vianatuur.nl/door-de-ogen-van-liefde-kijken/

Ware schoonheid brengt een glimlach op mijn gezicht, vlinders in mijn buik, tranen in mijn ogen en liefde in mijn hart!