Loading...

Het vergeten fruit: de mispel

Na de eerste nachtvorst van november heb ik een mandje mispels geoogst van de mispelboom (Mespilus germanica) in onze voortuin. Mispels maken meer suiker aan na een korte periode van vorst en smaken na nachtvorst dus heerlijk zoet. De mispels zijn op z’n lekkerst als ze net een beetje fermenteren. De vruchten zijn heel hard tot het moment dat ze gaan rotten. Denk aan de uitdrukking ‘zo rot als een mispel’. Als de mispels zachter worden dan dien je ze binnen enkele dagen op te eten.

Ik vertelde laatst in een gesprek met mijn moeder dat ik mispels had geoogst. Ze wist echter niet wat mispels zijn. Ze dacht dat een mispel een soort peer is. Opzich geen slechte gok, aangezien de mispel familie is van de appel en peer. Echter ik merk wel vaker dat mensen niet weten wat een mispel is.

Ook wel te begrijpen aangezien je mispels niet vaak in de supermarkt tegenkomt. Slechts een keertje heb ik ze zien liggen bij een natuurvoedingswinkel. Dus vind ik het wel te begrijpen dat mispels een vergeten fruitsoort zijn. Zonde, want ze zijn lekker en ook nog eens heel gezond. De mispel bevat namelijk een grote hoeveelheid vitamine C.

Je kunt de vruchten van de mispel gebruiken om mispeljam/mispelmoes te maken. Was de mispels, kook ze een half uur en druk de vruchten door een grove zeef. Voeg rietsuiker, water en een beetje citroensap aan de mispelmoes toe en kook het geheel in tot jamdikte.

Ken jij nog een lekker recept met mispels? Laat je het ons dan weten in een reactie op dit bericht?

2016-11-08T19:43:29+00:00

About the Author:

4 Comments

 1. Susanne 6 januari 2017 at 09:03 - Reply

  Hoi Miraj,

  Inderdaad heel erg lekker die mispelmoes! Prachtige site heb je verder. Heel inspirerend. Ik heb nu al zin om te gaan wildplukken!

  Groetjes, Susanne

  • Miraj 6 januari 2017 at 14:12 - Reply

   Hoi Susanne,

   Bedankt voor je compliment. Ja, ik kijk ook al weer uit naar de lente. Ik heb zin in wildplukken!
   Volgens mij maakte jij naast mispelmoes ook nog iets anders met mispels, toch? De moes laten drogen in de oven?

 2. hendrika 10 november 2017 at 08:51 - Reply

  Hoi Miraj,

  er zijn idd maar weinig mensen die weten wat een mispel is, ik woon in Frankrijk en heb vorig jaar voor het eerst een mispelstruik ontdekt, heb er gelei van gemaakt, héérlijk!! aangezien ik vaak met mijn hondjes wandel heb ik een paar weken geleden meer struiken gevonden,dus na vorst ga ik zeker weer aan de slag, bedankt voor het recept,

  Groetjes Hendrika,

  • Miraj 10 november 2017 at 09:07 - Reply

   Hoi Hendrika,

   Bedankt voor het delen van je verhaal. Het lijkt mij heel fijn om in Frankrijk te wonen vanwege de mooie natuur. Leuk dat je mispels al wandelend in de natuur hebt gevonden. Van zulke wildplukvondsten wordt een mens blij.

   Groetjes,
   Miraj

Leave A Comment