We kijken er allemaal naar uit dat de dagen weer langer worden en de zon weer in kracht toeneemt. De sapstroom komt weer op gang  en de natuur wordt wakker uit haar winterslaap. Zodra de temperatuur weer rond de 10 tot 14 graden schommelt, komen de eerste voorjaarskruiden tevoorschijn. Dit is het ideale moment om lekker op pad te gaan in de natuur voor het plukken van een heerlijke voorjaarssalade.

Een van de eerste kruiden die vanaf februari/maart zijn blaadjes laat zien is speenkruid. De wortels van speenkruid vormen kleine knollen, die op speentjes lijken. Vandaar de naam speenkruid. Speenkruid is overal in Nederland te vinden, vooral op vochtige plekken (langs beken) en bossen. Elk jaar ga ik begin maart het bos in speciaal om speenkruid te plukken. Ik vind de ronde blaadjes makkelijk te herkennen en te onderscheiden van andere planten. De jonge bladeren verwerk ik in een heerlijke salade. Of ik maak er een groene smoothie van samen met andere kruiden. Vanaf de bloeitijd wordt het afgeraden om grote hoeveelheden speenkruid te eten wegens een toename aan gifstoffen. Zodra ik de mooie, gele bloemen zie verschijnen eet ik geen speenkruid meer. Speenkruid eet ik sowieso met mate.

Een andere favoriet voorjaarskruid van mij is look-zonder-look. Deze is vrij algemeen te vinden langs de randen van bossen en parken. De naam zegt het al: dit is geen looksoort. Echter het plantje smaakt wel naar knoflook en ui. Vanwege de heerlijk smaak vind ik het lekker om de jonge bladeren toe te voegen aan mijn eerste wildpluksalade van het jaar. Of ik gebruik de bladeren toe als ik zelf een pesto wil maken.

Andere kruiden die je kunt plukken voor je voorjaarsalade zijn de bladeren van: daslook, zevenblad (jonge blaadjes), veldkers, klaverzuring, hondsdraf, vogelmuur, paardenbloem en madeliefjes. De verschillende plantjes geven een diverse smaak aan je salade en je proeft het verschil t.o.v. gewoon sla.

Het eten van een wildpluksalade is een van de gezondste dingen die je kunt doen voor je lichaam. Het is krachtige voeding aangezien het plantje niet in een kas groeit, maar in de volle natuur. Onder invloed van  wisselende weersomstandigheden moet het plantje zich zien te redden. Je kunt je voorstellen dat zo’n plantje veel krachtiger is als een kasplant die opgroeit onder ‘ideale’ omstandigheden. Het wilde kruid heeft zich aangepast aan de lokale ecosysteem waar jij woont. Het draagt gunstige eigenschappen met zich mee die jou helpen je aan te passen aan de lokale omstandigheden. Bovendien neemt het wilde kruid mineralen/voedingstoffen in zich op die zich in de rijke bosgrond bevinden. Eten uit de natuur bevat over het algemeen veel meer mineralen en vitaminen.

Een voorjaarsalade maak ik met planten die zich in maart/april laten zien. Naast dat het regionale, krachtige voeding is het dus ook eten dat hoort bij het seizoen. We zijn er de laatste jaren gewend aan geraakt om voeding te eten dat niet past bij het seizoen en bij onze regio. Als je leeft volgens het ritme van de natuur dan zie je dat er een bepaalde volgorde is waarbij je groenten en fruit dient te oogsten en eten. Volgens mij is deze volgorde der natuur niet willekeurig. Maar ze wijst ons erop dat fruit en groente het meest gunstig is voor het menselijk organisme op een bepaald moment van het jaar.

Recept voorjaarsalade

 • Look-zonder-look
 • Daslook
 • Speenkruid
 • Vogelmuur
 • Hondsdraf bladeren
 • Veldkers
 • Klaverzuring
 • Paardenbloem (vanaf april)
 • 1 geraspte appel
 • 1 geraspte bosbiet/rode biet
 • Handje pompoenpitjes
 • Handje zonnebloempitjes
 • Scheutje Hennepolie