We kijken er allemaal naar uit dat de dagen weer langer worden en de zon weer in kracht toeneemt. De sapstroom komt weer op gang  en de natuur wordt wakker uit haar winterslaap. Zodra de temperatuur weer rond de 10 tot 14 graden schommelt, komen de eerste voorjaarskruiden tevoorschijn. Dit is het ideale moment om lekker op pad te gaan in de natuur voor het plukken van een heerlijke voorjaarssalade.

Het eten van een wildpluksalade is een van de gezondste dingen die je kunt doen voor je lichaam. Het is krachtige voeding aangezien het plantje niet in een kas groeit, maar in de volle natuur. Onder invloed van  wisselende weersomstandigheden moet het plantje zich zien te redden. Je kunt je voorstellen dat zo’n plantje veel krachtiger is als een kasplant die opgroeit onder ‘ideale’ omstandigheden. Het wilde kruid heeft zich aangepast aan de lokale ecosysteem waar jij woont. Het draagt gunstige eigenschappen met zich mee die jou helpen je aan te passen aan de lokale omstandigheden. Bovendien neemt het wilde kruid mineralen/voedingstoffen in zich op die zich in de rijke bosgrond bevinden. Eten uit de natuur bevat over het algemeen veel meer mineralen en vitaminen.

Een voorjaarssalade maak ik met planten die zich in maart/april en begin mei laten zien. Naast dat het regionale, krachtige voeding is het dus ook eten dat hoort bij het seizoen. We zijn er de laatste jaren gewend aan geraakt om voeding te eten dat niet past bij het seizoen en bij onze regio. Als je leeft volgens het ritme van de natuur dan zie je dat er een bepaalde volgorde is waarbij je groenten en fruit dient te oogsten en eten. Volgens mij is deze volgorde der natuur niet willekeurig. Maar ze wijst ons erop dat fruit en groente het meest gunstig is voor het menselijk organisme op een bepaald moment van het jaar.

Mijn top 10 voorjaarskruiden

Hieronder volgt mijn top 10 favoriete voorjaarskruiden. Klink op de link voor meer informatie.

  1. Daslook
  2. Pinksterbloem
  3. Zevenblad
  4. Look-zonder-look
  5. Veldkers
  6. Vogelmuur
  7. Winterpostelein (roze en witte)
  8. Paardenbloem
  9. Madeliefjes
  10. Watermunt

Al deze kruiden kun je plukken voor een voorjaarssalade. De verschillende plantjes geven een diverse smaak aan je salade en je proeft het verschil t.o.v. gewoon sla. Het mooie is dat als je de kruiden eenmaal ken dat je nooit meer naar de winkel hoeft voor je bladgroen!

Ook kruiden die veel mensen niet als nuttig beschouwen, zijn heel gezond. Denk bijvoorbeeld aan brandnetels. Brandnetels kun je plukken voor in je groene smoothie. Of je maakt er een thee van.

Recept voorjaarssalade

Hieronder volgt mijn suggestie voor het maken van een voorjaarssalade met wilde kruiden:

  • Look-zonder-look
  • Daslook
  • Vogelmuur
  • Veldkers
  • Klaverzuring
  • Paardenbloem
  • Pinksterbloemen (vanaf april)
  • 1 geraspte biologische appel
  • 1 geraspte biologische rode biet of chioggia biet
  • 1 geraspte biologische wortel
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • Scheutje hennepolie