Hoe helpen we de wilde bijen?
Er zijn ongeveer 350 verschillende soorten wilde bijen in Nederland. Deze bijen zijn voor mens en natuur heel nuttig; ze bestuiven bloemen en zorgen voor een ecologisch evenwicht door schadelijke insecten te bestrijden.
De meeste bijensoorten leven bij ons niet zoals honingbijen in georganiseerde volken, maar leiden een solitair bestaan. Deze solitaire bijen maken kleine nesten in de bodem en in holle stengels of rottende boomstompen.
De wilde bijen hebben het tegenwoordig niet al te makkelijk vanwege o.a. bestrijdingsmiddelen en de monocultuur in de landbouw. Ik kan daar hele verhalen over vertellen, maar ik focus mij liever op wat wij als natuur- of tuinliefhebber kunnen doen om ons steentje bij te dragen aan het helpen van de wilde bijen. Ik geef hieronder daarom een aantal tips voor het creëren van een bijenvriendelijke tuin.
Hang een (zelfgemaakte) bijenhotel op in je tuin
Een bijenhotel leek mij een mooie toevoeging voor onze natuurlijke tuin. Het bijenhotel dien je op een zonnige, wind- en regen beschutte plek op te hangen. Bij mij in de tuin heb ik een plekje gevonden tegen een muurtje. Hier komt altijd veel zon en weinig wind.
Ik heb zelf een eenvoudig bijenhotel gemaakt door in een boomstronk gaten te boren. Al snel was deze stronk met gaten in gebruik is genomen door metselbijen. Mooi om te zien hoe deze metselbijen de gaatjes langzaamaan dicht metselen. In het gaatje van het bijenhotel beginnen ze achteraan met een kleine ruimte die ze vullen met stuifmeel en nectar waarin vervolgens het eitje wordt gelegd. Daarna metselen ze deze ruimte dicht waarna het volgende eitje wordt gelegd op dezelfde manier. Zo metselen en bouwen ze door tot de hele ruimte is gevuld. De eitjes die zijn gelegd komen na enkele dagen uit en na enkele verpoppingen (voor de winter) komen de nieuwe metselbijen uit. Deze metselbijen blijven echter in hun nest tot na de winter.
Naast mijn zelfgemaakte bijenhotel heb ik een mooi bijenhotel gekocht bij het tuincentrum. Deze was ook binnen de kortste keren bewoond door verschillende soorten wilde bijen. Leuk om te zien dat er zoveel verschillende soorten nestelen in het bijenhotel. Sommige wilde bijen zijn echt minuscuul, andere wilde bijen zijn ongeveer even groot als de honingbij.
Als je op Google zoekt naar afbeeldingen van bijenhotels dan zie je een groot aantal voorbeelden van bijenhotels. Sommige bijenhotels zien er echt heel leuk uit. Genoeg inspiratie is er dus online te vinden voor het maken van je eigen bijenhotel.
Bij steeds meer mensen groeit het besef dat we de bijen moeten steunen. Prachtig om te zien dat er zoveel bijenhotels worden toegevoegd aan de Nederlandse tuinen. Ik heb het gevoel dat we door al deze inzet echt een verschil maken voor de wilde bijen. De bijen zullen het vanaf nu het beter en beter krijgen.
Bloemen en kruiden
Ik vind het heerlijk om elke dag lekker in de tuin te zitten en te genieten van de bloeiende planten. De wilde bijen kunnen volop voedsel vinden in de tuin.
Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk bijenvriendelijke planten in onze tuin te planten. Vooral vaste planten hebben mijn voorkeur aangezien deze elk jaar weer opkomen. Maar één- of tweejarige planten zijn natuurlijk ook erg leuk.
Deze plantensoorten hebben we o.a. in onze tuin: Komkommerkruid (Borage), Salie, Sint-Janskruid, Goudsbloem, Zwarte toorts, Koningskaars, Kattenstaart, Citroenmelisse, Ossetong, Heemst, Kaasjeskruid, Adderwortel, Lavendel, Duizendblad, Bieslook, Daslook en Smeerwortel. De komende jaren wil ik nog veel meer plantensoorten toevoegen aan de tuin. Hoe meer biodiversiteit in de tuin, des te beter!
Wat kunnen we nog meer doen voor de bijen?
Als wij dagelijks kiezen voor biologische of biologisch dynamische voeding op ons bord dan helpen we daarmee ook de bijen. Biologische voeding wordt niet bespoten, wat gunstig is voor mensen en voor de bijen.
Verder heb ik ook besloten om zonder mobiel door het leven te gaan. Bijen zijn voor hun navigatie namelijk afhankelijk van het magnetisch veld. Door al die zendmasten voor mobiele telefonie kunnen bijen moeilijk de weg terug vinden naar hun bijenkast.
Wat fijn dat jullie deze manieren waarop we dit steeds groter wordende probleem kunnen oplossen onder de aandacht brengen 🙂 Ik heb op een stuk geschreven over de mooie initiatieven in Rotterdam, met wat tips waarop je zelf kunt bijdragen aan het tegengaan van de bijensterfte. Deze kun je hier teruglezen: http://artyfartylife.com/lovestory—de-bij-en-de-stadsimker