Sinds 1 augustus woon en werk ik voor enkele maanden als vrijwilliger bij een eco-gemeenschap in Zwitserland. Het lijkt mij leuk om een werkdag uit mijn leven hier in deze eco-gemeenschap te beschrijven.

In de ochtend komt de gemeenschap samen voor een ochtendcirkel waarbij we de dag bespreken en een lied zingen. Ik vind het leuk om tijdens deze ochtendvergadering de gitaar te pakken een een lied of mantra te spelen/zingen. Best spannend als dan de hele gemeenschap aanwezig is. Maar hoe vaker ik speel des te leuker ik het vind.

Na de ochtendcirkel begint het werk in de permacultuurtuin. De eerste twee uur van de ochtend oogsten we veel groentes. De afgelopen twee maanden heb ik boerenkool, wortels, pompoenen, courgettes, bieten, snijbiet, palmkool, tomaten, wilde tomaten, koolrabi, bloemkool, broccoli, aardappels, tuinkruiden, sla, uien, komkommers, augurken, radijsjes, catalonia en groene kool geoogst.

Rond 10:45 is het tijd voor een theepauze. Ik wandel naar de kruidentuin en ik pluk kruiden voor de thee. Ook maak ik een bordje klaar met wilde tomaten en een komkommer voor tijdens de pauze. Om 11:00 roep ik luidkeels pauze. Leuk om de echo te horen in de bergen.

Na de pauze ga ik weer aan de slag in de tuin. Meestal ben ik bezig met het voorbereiden van een nieuw groentebed. Dit werk is fijn om te doen, het is altijd leuk om te planten. Inmiddels heb ik acht groentebedden gemaakt met o.a. spinazie, sla, koolrabi, winterpostelein en selderij.

Op zonnige dagen loop ik de hele dag op blote voeten door de tuin. Zo fijn om contact te hebben met de aarde. Meestal draag ik alleen een korte broek en een petje. Heerlijk om de zonnestralen te voelen op mijn huid.

Naast het voorbereiden van groentebedden zijn er ook andere taken die meer fysieke kracht vragen. Gelukkig kan ik dit werk goed volhouden. Ik ben vrij goed in het vinden van balans in mijn werkdagen. Fysiek zwaar werk doe ik meestal voor de lunch.

Om 13:00 is het lunchtijd. Elke dag is de lunch een geweldig maaltijd. Vaak zie ik de groentes terug die ik zelf in de ochtend heb geoogst. Op de donderdag eten we in stilte. Heel erg fijn om met aandacht in stilte te eten.

Na de lunch heb ik nog twee uurtjes te gaan. De sfeer is altijd goed in de tuin. Er wordt veel gelachen en we werken met plezier.

Om 16:00 ben ik klaar met het werk en dan ga ik meestal even zwemmen in het bergriviertje. Of ik spreek af met een paar mensen om samen liedjes te spelen op de gitaar.